Φτιαγμένος για τα Δύσκολα!
Φτιαγμένος για τα Δύσκολα!
Φτιαγμένος για τα Δύσκολα!
Επιτέλους ο δύσκολος χρόνος της Γ’ Λυκείου πέρασε και ήρθε η ώρα να διαβείς το κατώφλι της Σχολής που έχεις επιλέξει. Πλέον μπορείς να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να αφήσεις πίσω σου τους έντονους ρυθμούς και το άγχος της περσινής χρονιάς. Νέες εμπειρίες ξετυλίγονται μπροστά σου.
Άραγε με πόση όρεξη ξεκινάς αυτό το καινούργιο ταξίδι στην γνώση;
Οι περισσότεροι από μας επιλέγουμε Σχολή με βάση το επάγγελμα που ονειρευόμαστε να ασκήσουμε στο μέλλον. Θέλεις να γίνεις δάσκαλος; Θα επιλέξεις το Παιδαγωγικό. Αρχιτέκτονας; το Πολυτεχνείο Κ.Ο.Κ. Το θέμα είναι πως, για να πετύχεις τον απώτερο στόχο σου και να κρατήσεις μια μέρα το πτυχίο σου στο χέρι, χρειάζεται ένα μικρό χρονικό διάστημα της ζωής σου να το αφιερώσεις στην απόκτησε των γνώσεων και των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την μετέπειτα πορεία σου.
Πόσοι όμως είναι αυτοί, πού στ’ αλήθεια ενδιαφέρονται να πάρουν στα χέρια τους ένα πτυχίο που έχει άξια;
Ας το παραδεχτούμε…μεταξύ μας είμαστε! Οι περισσότεροι από μας προτιμάμε να…πέσουμε στα μαλακά. Να αποκτήσουμε έναν τίτλο χωρίς να κοπιάσουμε και πολύ. Να ξοδέψουμε τον χρόνο των σπουδών μας σε πιο ενδιαφέροντα” πράγματα από το διάβασμα, όπως, ας πούμε, στην διασκέδαση. Γι’ αυτό προτιμάμε…
να βρούμε έτοιμες σημειώσεις και να γλιτώσουμε μερικές ώρες μάθημα, αντί να το παρακολουθήσουμε και να κρατήσουμε τις δικιές μας.
να καθίσουμε δίπλα σε κάποιον πού διάβασε, την ώρα της εξέτασης, παρά να ανοίξουμε κάνα βιβλίο την περίοδο της εξεταστικής.
να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στο να ετοιμάσουμε κάποιο σκονάκι παρά στο να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις μπορούμε για το αντικείμενο μας.
Δυστυχώς όμως όλες αυτές οι πρακτικές φανερώνουν πως γενικότερα στην ζωή μας έχουμε μάθει να κυνηγάμε τα εύκολα. Έχουμε μάθει να αποζητάμε το ξεκούραστο. Είμαστε της λογικής: “Τώρα να δούμε πως θα βολευτώ και αργότερα βλέπουμε”. Δεν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, άλλα κοιτάμε μόνο το παρόν.
Μα, αλήθεια, δεν καταλαβαίνουμε πως ακόμα και με 10 να περάσουμε ένα μάθημα, αν δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, αργότερα (στην εργασία μας ίσως) θα το βρούμε μπροστά μας;
Πως θα γίνω δασκάλα αν δεν γνωρίζω τα κλάσματα; Η πώς θα γίνω μαθηματικός αν δεν έχω ιδέα από ολοκληρώματα;
Άλλωστε, θα πρέπει να έχουμε υποψιών μας πώς κανένα σπουδαίο κατόρθωμα δεν έγινε χωρίς κόπο. Ούτε υλικό, μα ούτε και πνευματικό. Μόνο αν μάθεις να αγωνίζεσαι στην ζωή σου, έχεις πιθανότητες να προκόψεις κάποια στιγμή. Και άντε.. το να μην πετύχεις στο επάγγελμα πού διάλεξες ίσως δεν είναι και το τέλος τού κόσμου, άλλα το να μην νικήσεις στον αγώνα σου κατά των παθών, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την ζωή σου; Το έχεις σκεφτεί ποτέ;
Να θυμάσαι…
Είσαι προικισμένος με τόσα χαρίσματα, που πραγματικά δεν είσαι για τα εύκολα! Τα δύσκολα είναι για σένα!
Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία: Τεύχος: Νοέμβριος 2020.