• Εχινάκια

(Echinacea purpurea ή εχινάκεια,εχινάτσια)

Ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο φυτό που συγγενεύει με τη γνωστή σε όλους μαργαρίτα.

Δραστικές Ουσίες

Η εχινάκεια περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα δραστικών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι αντιμικροβιακές (δρουν ως φυσικά αντιβιοτικά) ενώ άλλες εκτιμάται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα τα είδη της εχινάκειας (Echinacea angustifolia – Echinacea pallida – Echinacea purpurea) περιέχουν ουσίες που υπάγονται στην κατηγορία των φαινολών, οι οποίες βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και τα προστατεύουν από διάφορες μολύνσεις αλλά και από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι φαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία. Στην εχινάκεια βρίσκονται και παράγωγα καφεϊκού οξέος (εχινακοσίδη, κυναρίνη), πολυσακχαρίτες, γλυκοσίδια εχινακίνη), πολυκετυλένια, αλκυλαμίδια, βεταϊνη, εχινολόνη, χουμουλένιο, κάλιο, σίδηρος, χαλκός, ινουλίνη καθώς και βιταμίνες A, C και Ε. Πολλές από τις παραπάνω ουσίες της εχινάκειας ενεργοποιούν εκείνες τις χημικές ενώσεις του σώματος που μειώνουν τη φλεγμονή καταπολεμώντας έτσι τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.

Εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της εχινάκειας.

Ιδιότητες 

Καταπληκτικό βότανο που ενισχύει το ανοσοποιητικό καί βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από μικροβιακές λοιμώξεις. Ιδιαίτερα χρήσιμο για λοιμώξεις αναπνευστικού, (λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, των πνευμόνων και καταρροϊκές καταστάσεις της μύτης). Είναι αποτελεσματική τόσο για τα βακτήρια, όσο και για τους ιούς. Χρησιμοποιείται για προβλήματα ακμής, δοθιήνες, σηψαιμία, εγκαύματα- και ηλιακά εγκαύματα- δερματίτιδας, τσιμπήματα εντόμων και κεντρίσματα. Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Αν συνδυαστεί με Αχιλλέα ή αρκτοστάφυλο μπορεί να σταματήσει την κυστίτιδα. Είναι χρήσιμη επίσης σε οξεία βρογχίτιδα, αδενικό πυρετό, προβλήματα μέσης ωτίτιδας, παραρρινοκολπίτιδα, ωτίτιδα του κολυμβητή, θυλακίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και κολπίτιδα.

Το βάμμα ή το αφέψημα του βοτάνου χρησιμοποιείται σε άφθες, πυόρροια και ουλίτιδα. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σαν λοσιόν για τη θεραπεία μολυσμένων τραυμάτων και αμυχών.

Παρασκευή και Δοσολογία

Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σ’ ένα φλιτζάνι νερό και μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα. Αν πάρουμε βάμμα, πίνουμε 1-4 ml τρεις φορές την ημέρα.

Προσοχή: Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν και είναι ένα πολύτιμο βότανο, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα δεν το χρησιμοποιούμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η παρατεταμένη χρήση πέραν των τεσσάρων συνεχών εβδομάδων μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό. Το χρησιμοποιούμε λοιπόν μόνο όταν πρέπει και για διάστημα το πολύ έως 4 εβδομάδες. Πρέπει τέλος να γνωρίζουμε ότι η εχινάκια δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσο νόσημα (π.χ. λύκο ή σκλήρυνση κατά πλάκας).

Πηγή: Βότανα και Γιατροσόφια του Αγίου Όρους, Έκδοση: Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. Αθήνα, Οκτώβριος 2016.     

Μετάβαση στο περιεχόμενο