Μέντα

Πολυετές φυτό, ύψους μέχρι 80 εκατοστά.

Δραστικές ουσίες: Οι κυριότερες δραστικές ουσίες που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο της μέντας είναι η μενθόλη (αλκοόλη), η μενθόνη (κετόνη) και οι τανίνες. Τα φύλλα της μέντας περιέχουν βιταμίνες A και C, νιασίνη (βιταμίνη Β3), μαγνήσιο και σίδηρο.

Ιδιότητες: Η μέντα είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, επομένως μπορεί να είναι αποτελεσματική στον καθαρισμό της επιδερμίδας ενώ συμβάλλει στηνκαταπολέμηση των βακτηριακών μολύνσεων. Έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες, οπότε δρα κατευναστικά σε μια σειρά απόαναπνευστικές διαταραχές. Γνωστό αναλγησιακό, συμβάλλει και στην ανακούφιση του πόνου. Βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος.

Στην αγιορείτικη παράδοση το τσάι μέντας είναι δημοφιλές γιατροσόφι, επειδή δρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά ανακουφίζοντας μια σειρά διαταραχών: Πονοκεφάλους, ρινικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές. Το αιθέριο έλαιο της είναι αρωματικό και δροσιστικό και έτσι λειτουργεί ως νευροτονωτικό ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος και την ένταση και απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις. Φαίνεται να είναι άριστο αντισηπτικό, εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών και ένα καλό αναλγητικό αλλά και αντιρρευματικό. Και μόνο το άρωμα του τσαγιού μέντας έδειξε ότι βοηθά τους φοιτητές να παραμένουν συγκεντρωμένοι όταν μελετούν ενώ το τσάι μέντας βοηθά τους οδηγούς να παραμένουν σε εγρήγορση. Επίσης η μέντα βοηθά την πέψη και αρωματίζει την αναπνοή ενώ είναι δημοφιλές συστατικό στην αρωματοθεραπεία.

Για το Ευερέθιστο Έντερο

Παρασκευή και δοσολογία: Σε 1 ποτήρι βραστό νερό, ρίχνετε 1 κουταλάκι μέντα και το αφήνετε σκεπασμένο για 7-10′. Πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα μετά το φαγητό για 2 εβδομάδες. Εναλλακτικά, κάνετε επαλείψεις με αιθέριο έλαιο μέντας 2 φορές την ημέρα στην κοιλιά σας, αριστερόστροφα, όταν είστε νηστικοί και όταν δεν πονάτε (σε 10 ml αμυγδαλέλαιο, ρίχνετε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας). Μην το χρησιμοποιήσετε εάν κάνετε ομοιοπαθητική, γιατί παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Πηγή: Βότανα και Γιατροσόφια του Αγίου Όρους, Έκδοση: Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. Αθήνα, Οκτώβριος 2016.        

Μετάβαση στο περιεχόμενο