αγριάδα

(Cynodonbactyion, Κυνόδους ο δάκτυλος)  

ποώδες πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης

Δραστικές Ουσίες

Περιέχει υδρογονάνθρακες 5 της 100, τριτικίνη, αιθέριο λάδι με αγροπυρίνη, γλυκοβανιλλίνη και ανόργανα άλατα.                                          

     Ιδιότητες      

Το πλέον φημισμένο διουρητικό. Οι αγιορείτες μοναχοί όπως και ο Διοσκουρίδης τη συνιστούν για πέτρες στα νεφρά, ολιγουρία και τα αρθριτικά. Επειδή περιέχει αργοπυρίνη, ένα φυσικό αντιβιοτικό, χρησιμοποιείται με επιτυχία, σε φλογώσεις των ουροποιητικών οδών, όπως η κυστίτιδα. 

Είναι από τα ποιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, αυξάνει τη διούρηση, διευκολύνοντας τη λειτουργία των νεφρών, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες της χολής, στη χρυσή και στη κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις όπως κυστίτιδα. ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, στο ρευματισμό και στις ασθένειες του δέρματος. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά). Είναι χρήσιμο σε προβλήματα νυχτερινής ακράτειας. Σε προβλήματα υπέρτασης βοηθά σημαντικά μόνη της η σε συνδυασμό με φύλλα ελιάς η κλωνάρια Οξιού. 

Για προβλήματα Κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας και προστατίτιδας μπορεί να συνδυασθεί άριστα με Αρκτοστάφυλο ή Αχιλλέα. Χάρη στην τριτισσίνη που περιέχει (ουσία με παρόμοια δράση με της ινσουλίνης) χρησιμοποιείται ως βοηθητικό στην ασθένεια του διαβήτη. Γάλλοι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν φύλλα για τη διέγερση του συκωτιού και της χολής. 

Η πτισάνη της αγριάδας είναι φάρμακο γνωστό σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιείται για μαλακτικό, δροσιστικό, διουρητικό, και αντιφλεγμονώδες, ιδιαίτερα σε οξείες αρρώστιες και διαλείποντες, πυρετούς, φλεγμονές γαστρεντερικές και των ουροφόρων οδών του προστάτη, ηπατικούς και νεφρικούς κολικούς, ίκτερους κ.α. Το απόζεμα (πιτσάνη) αυτό της αγριάδας μαζί με γλυκόριζα, χρησιμοποιείται ως αντιδιψικό, αντιπυρετικό και διουρητικό. 

Ο Κούλπεπερ το 1653 έγραψε «αν και ένας κηπουρός θα έχει άλλη άποψη για την αγριάδα, ο γιατρός κρατεί 2 στρέμματα με αγριάδα, που αξίζει τα διπλά από 20 στρέμματα καρότα» ενώ ο Τζον Πάρκινσον το 1640 έγραψε ότι «η αγριάδα όχι μόνο διαλύει τις πέτρες στο κύστη, αλλά ανοίγει και τα βουλώματα στο συκώτι και στη χοληδόχο κύστη» υποδεικνύοντας ότι ίσως βοηθά να διαλυθούν και οι πέτρες στη χολή.

Παρασκευή και Δοσολογία

Η χρήση της αγριάδας είναι απλή και η όποια αναλογία της, ακίνδυνη. Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε δύο κουταλιές του τσαγιού κομμένο ρίζωμα σ’ ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρείς φορές την ημέρα.

Πηγή: Βότανα και Γιατροσόφια του Αγίου Όρους, Έκδοση: Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. Αθήνα, Οκτώβριος 2016.      

Μετάβαση στο περιεχόμενο