Τσουκνίδα
(Ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Στην Ελλάδα απαντώνται τα είδη: Κνίδη η δίοικος (Urtica dioica), Κνίδη η καυστήρα (Urtica urens), Κνίδη η μεμβρανώδης (Urtica membranacea), Κνίδη η σφαιριδιοφόρος (Urtica pilulifera).
Μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως.
Δραστικές ουσίες: Περιέχει γαλλικό οξύ, μυρμηκικό οξύ, τανίνη, πυρίτιο, χλωροφύλλη, προβιταμίνη Α, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.
Ιδιότητες: γνωστό φυτό από την αρχαίοτητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αντιδιαβητικό, διουρητικό, διαλύει το ουρικό οξύ, πολύτιμο στην αντιμετώπιση νεφρίτιδας, κυστίτιδας, πέτρας στη χολή. Αιμοστατικό και αντιαναιμικό συνίσταται και για τον ραχιτισμό και γενικά για την ατονία του σώματος. Στυπτικό κατά των αιμορροΐδων, αντιρρευματικό κατά αρθριτικών, ισχιαλγίας και ρευματισμών. Αντιδιαρροϊκό για διάρροιες και εντερίτιδα.
Ο βλαστός της τσουκνίδας φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο ενώ τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα, πολλές φορές έντονη, τσούξιμο και κοκκινίλα σαν τσίμπημα κουνουπιού ενώ σπανιότερα αλλεργικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες του φυτού στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες,οι οποίες όμως βελόνες καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο. Η τσουκνίδα αποτελεί ισχυρό τονωτικό για τον οργανισμό, λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας. Βοηθά στην αναιμία και ανακουφίζει από τα συμπτώματα αιμορραγίας γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C και εξασφαλίζει την απορρόφηση σιδήρου. Κάνει καλό στην ψυχολογική μας διάθεση, μειώνει την κατάθλιψη αλλά ενδείκνυται και για πεπτικά προβλήματα ή δυσκοιλιότητα. Το τσάι τσουκνίδας καθαρίζει το στομάχι, τα έντερα και το συκώτι, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλει στην καταπολέμηση των ρευματισμών, ενδείκνυνται για τη θεραπεία του πυρετού, της φυματίωσης, της βρογχίτιδας και ασθενειών των αρθρώσεων ενώ συμβάλει θετικά και στον καρκίνο του πνεύμονα.
Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε για την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών. Σε βιβλία του για τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό ενώ ο Γαληνός την συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό. Ο Διοσκουρίδης την χαρακτηρίζει θαυματουργό φυτό κατάλληλο για εξήντα διαφορετικές θεραπείες.
Πως θα Φτιάξετε το Αγιορείτικο Ρόφημα Τσουκνίδας:
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
Χυμός από φρέσκο λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι
Εκτέλεση:
Βράζετε το νερό και προσθέτετε την τσουκνίδα. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 15 λεπτά. Προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνετε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.
Πηγή: Βότανα και Γιατροσόφια του Αγίου Όρους, Έκδοση: Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. Αθήνα, Οκτώβριος 2016.