Όχι Μόνο στη Θάλασσα

Όχι Μόνο στη Θάλασσα

Η εποχή της ξενοιασιάς έχει ήδη φτάσει και όλοι λίγο-πολύ προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται ως περίοδος χαλάρωσης, ελευθερίας, ανεμελιάς και πολύ παιχνιδιού. Τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς το καλοκαίρι, για να μπορέσουν να ζήσουν σ’ αυτές τις συνθήκες. Να βρεθούν με άλλα παιδιά και να μοιραστούν εμπειρίες μαζί τους, που τον υπόλοιπο χρόνο δεν μπορούν να έχουν.

Εάν έχουμε μικρά παιδιά, τότε το πιθανότερο είναι να κανονίσουμε να πάμε οικογενειακές διακοπές. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε απαραίτητα σε κάποιον τουριστικό προορισμό, άλλα ίσως επιλέξουμε να πάμε στο χωριό, ώστε να βρεθούμε με την ευρύτερη οικογένειά μας. Να περάσουμε χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, με τα ξαδέρφια και τους φίλους που έχουμε εκεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα είναι να έχουμε την ευελιξία να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να κάνουν πράγματα που τον υπόλοιπο χρόνο δεν τους επιτρέπαμε. Όπως το να παίζουν με τα άλλα παιδιά ατέλειωτες ώρες, να λερωθούν λίγο παραπάνω, να μην έχουν την διαρκή επίβλεψη μας, μιας και ο χώρος στον όποιο κινούνται μας είναι γνωστός καί ασφαλής. Ακόμη, να βοηθήσουμε στο «δέσιμο» των εγγονών με τους παππούδες, προκαλώντας συζητήσεις καί αφηγήσεις «για τα παλιά». Ένας καινούργιος κόσμος θα ανοιχτεί μπροστά τους, εντυπωσιακός και απίστευτος. Μη θεωρούμε βαρετές τις διηγήσεις τών μεγαλυτέρων για την εποχή τους, τους αδικούμε.

Μια πολύ όμορφη επιλογή είναι να στείλουμε τα παιδιά μας σε μια χριστιανική κατασκήνωση. Εκεί θα έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν πολλά. Και το σημαντικότερο, θα μαθητεύσουν πάνω στα διδάγματα τής Εκκλησίας μας και θα γίνουν από την μικρή ηλικία τους ενεργά και συνειδητά της μέλη. Θα μάθουν να προσεύχονται και να συμμετέχουν στα Μυστήρια τής Εκκλησίας μας. Θα μάθουν να αγαπούν Αυτόν πού τα πει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τον Θεό.
 
Τώρα το καλοκαίρι, μπορούμε επίσης πιο εύκολα να προσφέρουμε στα παιδιά μας κάτι που πολύ χρειάζονται: τον δικό μας χρόνο! Μια βόλτα μαζί τους, μια σύντομη εκδρομή, μια συζήτηση, ένα παιχνίδι με τα παιδιά μας θα τα ενθουσιάσει! Ας πάμε ακόμη μαζί σ’ ένα καλό βιβλιοπωλείο κι ας τα βοηθήσουμε να επιλέξουν μόνα τους ωφέλιμα και εποικοδομητικά βιβλία. Είναι ωραίο να αγαπήσουν τα παιδιά μας το διάβασμα. Θα ωφεληθούν πολύ από αυτήν την καλή συνήθεια. Οι εναλλακτικές προτάσεις είναι πολλές, αρκεί να θέλουμε να τις αναζητήσουμε! Και τότε, πραγματικά θα τις χαρούμε, κι εμείς και τα παιδιά μας.
Το καλοκαίρι δεν είναι χαμένος χρόνος. Δεν είναι συνώνυμο της θάλασσας!
Ας διαλύσουμε από τον νου τους αυτήν την πλάνη, που δυστυχώς διαδίδεται.

Ας δείξουμε στα παιδιά την άξια του.

Και με το παράδειγμά μας, ας τα διδάξουμε πώς το καλοκαίρι δεν είναι μόνο για να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε και να ξενοιάσουμε, άλλα και να γεμίσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω.

Καλό καλοκαίρι!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Ιούλιος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο