Το Ελατήριο που Χάθηκε!

Το Ελατήριο που Χάθηκε!

Ήταν τόσο μικρό! Που να φανταστώ πώς ένα ελατήριο μπορεί να ακινητοποιήσει την λειτουργία μιας ολόκληρης μηχανής! Η οθόνη πληροφορούσε για πρόβλημα στο σημείο της εξόδου. Κοίταξα στην περιοχή που υποδείκνυε το μήνυμα, μα δεν κατάφερα να ανακαλύψω τί συνέβαινε. Τί δυσκόλεψε άραγε την σωστή λειτουργία της μηχανής. Ήταν κάτι απλό ή χρειαζόταν την βοήθεια τού ειδικού;

Την απορία μου, φυσικά, έλυσε ο μηχανικός. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες εργασίας, για να εντοπίσει το πρόβλημα, να βρει ανταλλακτικό και η μηχανή να ξαναλειτουργήσει.

Ένα μικρό ή μεγάλο-ελατήριο είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία πολλών πραγμάτων γύρω μας! Από μια μικρή συσκευή μέχρι ένα μεγάλο μέσο μεταφοράς! Κινεί ή συγκροτεί κάποιο σημείο τους! Δίνει μια ελαστικότητα στην κίνηση τους! Πολλές φορές, ανάλογα με την θέση του, προφυλάσσει από ατυχήματα, κραδασμούς, χτυπήματα, πίεση!

Με μια τόσο μικρή αβαρία, βγήκα έκτος προγράμματος! Κουράστηκα περισσότερο ώσπου να αναληφθώ και να διορθώσω το πρόβλημα! Αφιέρωσα άπειρο χρόνο για να φέρω εις πέρας κάτι πού θα μπορούσα να έχω τελειώσει μέσα σε λίγες ώρες! Χρειάστηκε κι εγώ όμως να χρησιμοποιήσω κάποιο ελατήριο, καθώς έπρεπε να διατηρήσω την ομαλή σχέση με τούς συνεργάτες μου, να κρατήσω την ψυχραιμία μου, να δείξω υπομονή μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα. Κι αυτό το ελατήριο ήταν ο σεβασμός!

Συναντάμε συχνά διάφορες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ηρεμία μας. Δεχόμαστε κραδασμούς στις σχέσεις με τούς συνομήλικούς μας. Καταστάσεις, ακόμη, δυσκολότερες, που μπορεί να προσκρούουν και στην συνείδησή μας, στις αρχές μας, στην πίστη μας. Καταστάσεις που καταπιέζουν τις αποφάσεις μας. Γι’ αυτό και πρέπει να διαθέτουμε αυτήν την ελαστικότητα προς όλους! Ευελιξία στην αντιμετώπιση τους!

Ελατήριο, λοιπόν, ό σεβασμός! Δείχνει άνθρωπο με ευγένεια! Καλλιεργημένο χαρακτήρα! Αρετή! Ανεξάρτητα αν ο συνομιλητή μας, με την συμπεριφορά του, προκαλεί.

Βέβαια, ο σεβασμός δεν έπιβάλλεται. Έμπνέεται. Παρ’ όλα αυτά, εμείς αυτό το ελατήριο πρέπει να το χρησιμοποιούμε συνεχώς. Ίσως κάποιες φορές να χρειάζεται ένίσχυση. Ίσως να φτάσει κι αυτό στο ζενίθ της αντοχής του! Να απαιτεί κάποια καλή συντήρηση! Άς προσπαθούμε να το διατηρούμε αναλλοίωτο, με την επιείκεια, την υπομονή και την αγάπη μας! Για να βρίσκεται ή ζωή μας σε ηρεμία!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Νοέμβριος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο