Τα Φετινά Χριστούγεννα

Τα Φετινά Χριστούγεννα

Είναι αλήθεια ότι τα Χριστούγεννα τα περιμένουμε όλοι με ιδιαίτερα αισθήματα. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Τα παιδιά γιατί δεν θα έχουν σχολείο, οι γονείς γιατί περιμένουν να ξεκουραστούν, οι παππούδες για να συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια. Και δεν έχουν άδικο, αφού για μας τους Έλληνες τα Χριστούγεννα παραμένουν μια άμορφη οικογενειακή γιορτή. Όσοι ζούμε στην πόλη, θα προσπαθήσουμε να πάμε στο χωριό, να βρεθούμε πίσω στο πατρικό ανόμως, δεν είναι λίγοι κι αυτοί πού δεν μετακινούνται και γιορτάζουν στο σπίτι τους. Όπου κι αν βρεθούμε πάντως, όλοι συμφωνούμε πώς την διαφορά την κάνουν δύο πράγματα: η πανέμορφη πολύ πρωινή χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία και το οικογενειακό μας τραπέζι.

Η λαμπρότητα που νιώθουμε και ζούμε στον ναό, συνεχίζεται και στο σπίτι μας, αφού κι αυτό το καθαρίσαμε, το στολίσαμε ανάλογα, στήσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, βάλαμε λαμπάκια πού αναβοσβήνουν ρυθμικά, ετοιμάσαμε τα καλά μας σερβίτσια, μαγειρέψαμε ότι καλύτερο και φορέσαμε τα χαμόγελά μας.

Όμως, αγαπητοί μας γονείς, τα φετινά Χριστούγεννα ας κάνουν την διαφορά και στην ζωή μας! Ναι, χρειάζονται όλες αυτές οι έγνοιες και οι φροντίδες. Αλλά ας επιμεληθούμε το ίδιο και τις σχέσεις μας με τον Θεό, με τον/τήν σύζυγο, με τα παιδιά, με τους γονείς μας. Ας τους αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και δεν θα το μετανιώσουμε. Είναι οι άνθρωποι με τους όποιους μοιραζόμαστε τον καθημερινό μας αγώνα.

Αντί για κάποια έξοδο, ας παίξουμε με τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι. Να επισκεφτούμε
έναν ανήμπορο συγγενή. Έναν άρρωστο γείτονα. Ή ας βγούμε έξω μαζί τους.

Στις σχέσεις με τον/τήν σύζυγο, ας ξεχάσουμε τις παραλείψεις, τα λάθη και τις μικρότητες. Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία αγάπης και συγγνώμης κι όλοι μαζί, αγαπημένοι και μονοιασμένοι, να περάσουμε τις πιο όμορφες γιορτές.

Με τις ίδιες σκέψεις να αγκαλιάσουμε και τους γονείς μας και τα πεθερικά μας, κι ας έχουν την πρώτη θέση στο τραπέζι μας. Είναι σίγουρο θα χορτάσουν πιο πολύ από την αγκαλιά, την συγγνώμη μας και την αναγνώριση των κόπων τους, παρά από το φαγητό. Άς αφήσουμε κατά μέρος ότι δεν μας αρέσει. Και θα ήταν πολύ καλό αν φτιάχναμε με την βοήθεια των παιδιών όμορφες γιορτινές καρδούλες, με το όνομα του καθενός που θα καθίσει στο τραπέζι· για να δώσουμε και μια επισημότητα. Ακόμη και τα δώρα μας μπορεί να είναι φτιαγμένα από τα χέρια μας, και θα έχουν έτσι πιο μεγάλη αξία.

Και κάτι ακόμη. Ας βρούμε λίγο χρόνο να κοιτάξουμε ψηλά στον ουρανό. Ναι, αγαπητοί μας γονείς, χρειαζόμαστε μια πηγή δυνάμεως και δεν είναι άλλη από τον Θεό. Αυτόν τον Θεό, που τόσο πολύ μας αγαπά, ώστε μας περιμένει ακόμη με ανοιχτή την αγκαλιά Του. Ο Χριστός ήρθε στην γη από αγάπη για μας, για να μάς σώσει, να μας επαναφέρει στον Παράδεισο, κοντά Του.

Τα φετινά Χριστούγεννα, ας κάνουμε το πρώτο βήμα κι ας δώσουμε την ευκαιρία σε μας, στα παιδιά μας, στους γονείς μας, να πλησιάσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλο, κι όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά τον Θεό. Το ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Ευλογημένα και μοναδικά Χριστούγεννα!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Δεκέμβριος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο