Στην Μητέρα

Στην Μητέρα

Kαθώς ξαναθυμόμαστε τα γεγονότα της εορτής της Υπαπαντής, προβάλλει η μοναδική μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου, που η θαυμαστή υπακοή της στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων την κατέστησε όχι μόνο Μητέρα του Χρίστου μας, άλλα και Μητέρα όλων μας.

Και είναι το πιο δυνατό πρότυπο στην ζωή των παρθένων και των μητέρων. Η υπακοή της, η τέλεια εμπιστοσύνη της στον Θεό, η ταπείνωσή της, η σιωπή της… Η θυσία, η συνέπεια στο καθήκον της, η αφοσίωση στην αποστολή της… Έζησε, συγχρόνως, στον ύψιστο βαθμό την παρθενία και την μητρότητα. Γι’ αυτό, αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες, και κυρίως για τις μητέρες.

Έχουν πει ότι πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα, συνήθως η μάνα. Και δεν έχουν άδικο. Αφού το έργο της διαπαιδαγώγησης αρχίζει από την ώρα της συλλήψεως. Ο τρόπος ζωής της, η προσευχή της, ηρεμία της έχουν αντίκτυπο και στο έμβρυο.

Κάποιος άλλος είπε: Κουνώντας την κούνια του μωρού της, η μητέρα κινεί το λίκνο όλης της γης. Πόσο μεγάλα λόγια! Το βάρος τους και η σημασία τους, ακόμα πιο μεγάλα.

Αν η μητέρα οδηγήσει το παιδί της κοντά στον Θεό και του μεταδώσει άξιες και ιδανικά, τότε η γη θ’ αποκτήσει-ίσως-έναν άξιο ηγέτη. Αν όμως αμελήσει αυτό το έργο της, ίσως η γη αποκτήσει ένα στυγερό εγκληματία. Κι αν αυτό ακούγεται σκληρό, ας πούμε ότι-πιθανόν- η αδιαφορία του δεν θα βοηθήσει τίποτα καλό να γίνει. Ποιος μπορεί να παραβλέψει και την Μόνικα, την μητέρα του ιερού Αυγουστίνου; Πόσα χρόνια έκλαιγε και παρακαλούσε τον Θεό για τον γιό της; Και ήρθε η ώρα που γιόρτασε  ουρανός και η γη την επιστροφή του κι έγινε κι εκείνος Μεγάλος.

Σκέψου, καλή μου μανούλα, τις μητέρες των Τριών Ιεραρχών. Και οι Τρεις τους ήταν μεγάλοι, μοναδικοί. Η Εμέλεια έδωσε τον Μέγα Βασίλειο, η Νόννα τον Γρηγόριο τον Θεολόγο κι η Ανθούσα τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και οι τρεις μητέρες έδωσαν Θεό στα παιδιά τους κι εκείνα Τον αγάπησαν και Τον υπηρέτησαν με το παραπάνω. Στάθηκαν οι ίδιες παραδείγματα στα παιδιά τους κι έγιναν ζωντανοί οδοδείκτες της ζωής και του ουρανού. Και εκείνες άγιασαν, άλλα και τα παιδιά τους έγιναν Γίγαντες του πνεύματος, Μέγιστοι της ‘Εκκλησίας μας.

Όπως καταλαβαίνεις, σεβαστή μου μητέρα, έχεις μία πολύ υψηλή και ιερή αποστολή. Όχι μόνο να διαμορφώσεις χρηστούς πολίτες της γης, άλλα και να κάνεις τα παιδιά σου ουρανοπολίτες. Ο Θεός να σου δίνει δύναμη και κουράγιο, φώτιση και θέληση, να συνεχίζεις το έργο σου με επιτυχία.

Για να αναφωνούν και σήμερα, όπως τότε ο ειδωλολάτρης φιλόσοφος και δάσκαλος του ιερού Χρυσοστόμου για την μητέρα του, την Ανθούσα: «Βαβαί, οϊαι παρά χριστιανοΐς γυναϊκές είσιν!», δηλαδή, τι θαυμάσιες γυναίκες που έχουν οι Χριστιανοί. Μία από αυτές ας είναι η κάθε σύγχρονη μάνα.

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, τεύχος: Φεβρουάριος 2020.

Μετάβαση στο περιεχόμενο