Πρώτη Μέρα στο Σχολείο

Πρώτη Μέρα στο Σχολείο

Ένα νέο ξεκίνημα, ένας νέος σταθμός στην ζωή όλης της οικογένειας είναι η πρώτη επαφή του παιδιού μας με το σχολείο. Οφείλουμε λοιπόν να προετοιμαστούμε όλοι κατάλληλα. Οι γονείς θα φροντίσουμε ώστε να έρθουν όλα ομαλά: από τις αγορές σχολικών ειδών μέχρι την συνειδητοποίηση ότι το παιδί μας πλέον έχει μεγαλώσει αρκετά, ώστε να απομακρυνθεί από την δική μας συνεχή επίβλεψη!

Άς συνειδητοποιήσουμε πώς θα προστεθούν νέα πρόσωπα στην ζωή του και θα διευρύνει τον κοινωνικό του περίγυρο. Κι αυτό δεν είναι κάτι πού πρέπει να μας τρομάζει. Έχοντας προετοιμάσει σωστά το παιδί μας από πριν για την αλλαγή αύτη στην ζωή του, θα του μιλάμε με ενθουσιασμό για κάθε νέα φιλία πού δημιουργεί και για κάθε νέα γνώση πού κατακτά. Θα είμαστε δίπλα του σε ότι χρειάζεται, όμως όχι ασφυκτικά. Το σχολείο είναι πρώτα απ’ όλα μία προσωπική υπόθεση του παιδιού μας! Εμείς θα πρέπει να το στηρίξουμε, ώστε να αποκτήσει την αυτονομία του.

Η καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, για να κυλίσει ομαλά, χρειάζεται πρόγραμμα. Έτσι, είναι καλό συζητήσουμε με το παιδί μας ποιές ώρες θα παίζει, θα διαβάζει, θα ξεκουράζεται, θα βλέπει τηλεόραση, θα κοιμάται. Για να κατανοήσει ότι αυτά πλέον θα είναι ή καθημερινότητά του και δεν θα πρέπει να γίνονται τυχαία. Έτσι, θα μοιράζει σωστά τον χρόνο του και δεν θα υπάρχουν καθημερινοί καβγάδες για το πότε θα πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι και να πάει να διαβάσει.

Στο σχολείο θα ζήσει πολύ δυνατές εμπειρίες και θα πρέπει να το έχουμε προετοιμάσει γι’ αυτό! Ή προσωπικότητα του κάθε παιδιού διαμορφώνεται μέρα με την μέρα. Και μέσα στο σχολείο δέχεται πολλές επιρροές. Άς προσπαθήσουμε να είμαστε ενήμεροι για το σχολικό περιβάλλον και τα πρόσωπα πού βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουμε το παιδί μας να δημιουργήσει φιλίες σε γερές βάσεις πού θα διατηρήσει -γιατί όχι;- και σ’ όλη του την ζωή.

Και ας προσπαθούμε να διατηρούμε το κύρος του δασκάλου στα μάτια του παιδιού μας υψηλό. Είναι πολύ σημαντικό, ώστε να τον εμπιστευτεί και να μπορέσει να πάρει ότι καλό θα του παρέχει μέσα στην τάξη. Ακόμη κι αν έχουμε κάποιες διαφωνίες μαζί του, δεν θα πρέπει να τις περάσουμε στο παιδί μας· εκτός βέβαια κι αν αφορούν θέματα αξιών, πίστεως και πατρίδος. Για μια επιτυχημένη σχολική πορεία, το μυστικό είναι η διαρκής προσπάθεια. Αυτή προσφέρει την δυνατότητα της καλλιέργειας και του νου και της προσωπικότητας του παιδιού. Άς σαλπάρουμε λοιπόν για τον μαγευτικό κόσμο του σχολείου που ανοίγεται μπροστά μας!

Καλή σχολική χρονιά!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία,Τεύχος: Σεπτέμβριος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο