Πρόσωπο Εμπιστοσύνης

Πρόσωπο Εμπιστοσύνης

Κοινωνικά όντα καθώς είμαστε οι άνθρωποι, μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, ακόμη και τα μυστικά μας! Βέβαια, πάντοτε με διάκριση!

Θέματα καθημερινής φύσεως, δεν έχουμε πρόβλημα να τα ακούσουν οι πολλοί. Σέ ζητήματα πιο σοβαρά, επιλέγουμε ελάχιστους, τους πιο εκλεκτούς. Καί στα προσωπικά, αναζητούμε τον άνθρωπο της εμπιστοσύνης. Το πρόσωπο εκείνο που θα κρατήσει το μυστικό μας και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το πρόβλημά μας.

Για τον νέο, καί ιδιαίτερα για τον έφηβο, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη ηλικία της ζωής του, τα πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης ας είναι ο Πνευματικός και οι γονείς!

Πολλοί «φίλοι» θα βρεθούν γύρω του. Κάποιοι θα έχουν αγνά ελατήρια. Άλλοι θα τον πλησιάσουν για το δικό τους συμφέρον. Κι άλλοι θα θελήσουν να τον παρασύρουν στο κακό και στην αμαρτία. Αυτοί όμως που θα σταθούν δίπλα του με πραγματική αγάπη, με ενδιαφέρον για την προκοπή του, με πνεύμα θυσίας στα προβλήματα του, είναι οι γονείς και ο Πνευματικός. Από αυτούς ας μην υπάρχουν μυστικά!

Για τούς συζύγους, πρόσωπο εμπιστοσύνης ας είναι και πάλι ό Πνευματικός! Μια αδυναμία του κόσμου είναι να μαθαίνει τα οικογενειακά των άλλων, καθαρά και μόνο από περιέργεια ή διάθεση κουτσομπολιού. Έχοντας εμπιστοσύνη ο ένας σύζυγος στον άλλον, από κοινού, ας εμπιστευτούν την ζωή καί την πορεία της οικογένειας στα χέρια του Πνευματικού. Στην μπόρα καί την ανεμοζάλη, ο Πνευματικός είναι εκείνος που θα προστατέψει τον γάμο από την διάλυση.

Ό μοναχός, ψυχή τε καί σώματι, ας παραδώσει τον εαυτό του στην φώτιση τού γέροντά του! Ό γέροντας είναι ή παρουσία τού Θεού στην ζωή του. Είναι ό μεσίτης μεταξύ Θεού καί υποτακτικού. Οι άλλοι αδελφοί μέσα στο μοναστήρι μπορεί να τού πουν ένα λόγο παρηγοριάς, να τού συμπαρασταθούν στο διακόνημα, να ευχηθούν για αυτόν καί τίποτα παραπέρα. Μόνο ό γέροντας μπορεί να οδηγήσει τον μοναχό στην σωτηρία.

Για όλους μας, μικρούς και μεγάλους,μοναχούς και κοσμικούς, έφηβους και νέους, τό πρόσωπο, στο όποιο θα προσκολλήσουμε την αθάνατη ψυχή μας είναι ό Πνευματικός.

Είναι αυτός που θα μας συνδέσει με τον γλυκύ Ιησού, ο όποιος λαμπρός και αναστημένος μας φωνάζει: «Παιδί μου, μην φοβάσαι τον βαρύ σταυρό σου! Μην τά χάνεις στην δυσκολία. Μην γογγύζεις στην αρρώστια. Μην ανησυχείς για τα άλυτα προβλήματά σου. Εμπιστέψου στην σοφία, στην πρόνοια, στην αγάπη μου. Μετά την δοκιμασία έρχεται η επιβράβευση! Μετά τον και Γολγοθά ακολουθεί ή ευφρόσυνη ανάσταση!».

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία,Τεύχος: Απρίλιος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο