Ο Χρόνος

Ο Χρόνος

Αισίως φτάσαμε και φέτος στην ανατολή του νέου έτους. Ο Θεός μας αξίωσε να διανύσουμε έναν ολόκληρο χρόνο και να πορευθούμε στον επόμενο. Δώρο Θεού, λοιπόν, που μας χαρίζεται απλόχερα!

Έχουμε στην διάθεση μας κάθε ημέρα 1440 λεπτά, για να τα αξιοποιήσουμε. Κάνουμε άραγε σωστή χρήση του χρόνου; Συνήθως, δαπανούμε τον περισσότερο χρόνο μας στην εξασφάλιση των βιοτικών αναγκών. Είναι όμως είναι όμως σωστό να λείπουμε όλη την ημέρα από το σπίτι, για να φροντίσουμε να μην λείψει κάτι από τα παιδιά μας, και στην ουσία να τους λείπουμε. Εμείς οι ίδιοι; Η παρουσία μας στη ζωή τους είναι εξαιρετικά σημαντική! Χρειάζεται λοιπόν να μοιράσουμε τον χρόνο μας σωστά, για να έχουμε ισορροπία στην ζωή μας.

Ας αφιερώσουμε χρόνο για τις πνευματικές ανάγκες, τις δικές μας και των παιδιών μας. Να βρούμε χρόνο για να μοιραστούμε στιγμές με την οικογένεια μας. Να παίξουμε μαζί με τα παιδιά μας, να συζητούμε, να ζωγραφίσουμε, να διαβάσουμε μια ιστορία. Να αφήσουμε χρόνο και για την προσωπική μας ξεκούραση, σωματική και πνευματική. Να κρατήσουμε λίγο χρόνο και για πράξεις αγάπης. Και κυρίως, να μην παραλείπουμε να αφιερώσουμε χρόνο σ’ αυτόν που μας χαρίζει, μέσω της προσευχής.

Εάν εμείς οι ίδιοι κάνουμε σωστή χρήση του χρόνου, τότε θα είμαστε το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας. Δεν θα χρειάζεται με λόγια να τους πούμε τι να κάνουν, αλλά θα μιλά η ζωή μας. Γιατί να πούμε στο παιδί να μην χάνει το χρόνο του μπροστά σε μια οθόνη, τη στιγμή που βλέπει ότι εμείς αυτό κάνουμε; Θα ήταν καλό από μικρά να τους μάθουμε να οργανώνουν το χρόνο τους. Ένα παιδί δεν πρέπει να διαβάζει μόνο τα μαθήματα το, αλλά σίγουρα πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο και για το παιχνίδι του.

Ακόμα σημαντικότερο, ένα παιδί πρέπει να περνά κάποιες ώρες σε δραστηριότητες μαζί με τους γονείς του! Όλοι σίγουρα θα έχουμε δει τα παιδιά να σκαρφίζονται χίλια δυό, προκειμένου να αποσπάσουν λίγο την προσοχή μας και να κερδίσουν λίγο από τον χρόνο μας. Μας χρειάζονται κοντά τους περισσότερη ώρα από όση καταφέρνουμε να τους χαρίζουμε!

Άς μην ισχυριζόμαστε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο. Όπως πολύ πετυχημένα ειπώθηκε, έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ωρών ανά ημέρα που διέθεταν ο Πάστερ, ο Τόμας Τζέφερσον και ο Αϊνστάιν. Λοιπόν, οι δικαιολογίες περισσεύουν. Ο χρόνος δεν είναι μια άσκοπη ροή γεγονότων και καταστάσεων. Σκοπός του είναι η σωτηρία μας. Κάθε λεπτό που περνάει, δεν μπορεί να ανακτηθεί. Ας μην αφήνουμε να χάνεται κανένα κομμάτι του χρόνου που ο θεός μας έχει χαρίσει! Κι ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε στιγμή, για να φέρνουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας πιο κοντά στον δημιουργό μας!

Καλή χρονιά! 

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία,Τεύχος: Ιάνουαριος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο