Ο Τουρίστας και ο Ταξιδιώτης!

Ο Τουρίστας και ο Ταξιδιώτης!

Ταξιδεύουν και οι δύο! Κρατούν από ένα σάκο! Φαίνονται ίδιοι! Όμως, διαφέρουν πολύ. Έχουν αντίθετα ενδιαφέροντα. Μπορεί να βρεθούν στον ίδιο τόπο, χωρίς να συναντηθούν! Γιατί; Τους ωθούν άλλα κίνητρα!

Ο τουρίστας ταξιδεύει για εκτόνωση. Ο ταξιδιώτης για ανακάλυψη. Ο πρώτος αναζητά την άνεση, ο δεύτερος την περιπέτεια! Ο τουρίστας ακολουθία μόνο τους τουριστικούς προορισμούς, ενώ ο ταξιδιώτης ορίζει ο ίδιος την πορεία του. Ο ένας αναλώνεται σε ανούσιες διασκεδάσεις! Ο άλλος ικανοποιείται με ουσιαστική ψυχαγωγία!

Σύντομα, θα πάρουμε κι εμείς στο χέρι για τις διακοπές με έναν σάκο.

  • Αν ακολουθήσουμε τον τουρίστα, θα βρεθούμε σε πολυσύχναστες παραλίες. Στην ξέφρενη νεανική διασκέδαση. Στις συνηθισμένες μορφές μαζικού τουρισμού.
  • Αν προτιμήσουμε τον ταξιδιώτη, θα περιηγηθούμε σε άγνωστους τόπους! Θα εμποτιστούμε ιστορικά και πολιτισμικά! Θα ενισχυθούμε με γνώσεις! Και φυσικά, το ταξίδι είναι κυρίως μια ευκαιρία για πνευματική ανέλιξη!

Ο τουρίστας είναι κοινωνιολάτρης! Θέλει να προάγει το κοινωνικό του γόητρο. Ο ταξιδιώτης απέχει από τα πολύβουα τουριστικά μέρη. Αγαπά την φύση και τον δημιουργό της!

Εμείς, ας ζωογονηθούμε καλύτερα στους πνευματικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς! Τα άγια προσκυνήματα! Και σίγουρα η εξέλιξη του ταξιδιού θα είναι μοναδική!

Μα και στο μεγάλο ταξίδι της ζωής μας, ας μην επιδιώκουμε να ζούμε σαν τουρίστες. Με τις ανέσεις της καθημερινής μας ζωής. Αλλά, σαν ταξιδιώτες, που θα αναζητούμε πάντα κάτι καινούργιο, δύσκολο, ανώτερο! Ξεπερνώντας τα στενά όρια της προσωπικής μας ζωής! Αναζητώντας το πραγματικό νόημα, προσφέροντας αγάπη στης ζωές των άλλων!

Τουρίστας ή ταξιδιώτης, λοιπόν; 

Ο καθένας ας αποφασίσει την πορεία  του!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Ιούνιος 2017.

Μετάβαση στο περιεχόμενο