Μπορούμε να Γίνουμε Άγγελοι;

Μπορούμε να Γίνουμε Άγγελοι;

«Τι ουν μακαριώτερον του την Αγγέλων χορείαν εν γη μιμείσθαι;»Μέγας Βασίλειος

Yπάρχει πιο μεγάλη ευτυχία από το να ζεις αγγελικά αιδώ στην γη; μας ρωτά ο ουρανοφάντορας Μέγας Βασίλειος, χωρίς βέβαια να περιμένει απάντηση. Ξέρει ο ίδιος ότι έτσι είναι. Και αυτός ο τρόπος ζωής είναι που κάνει την ειδοποιό διαφορά στους Χριστιανούς που ζουν μέσα στον κόσμο.

Ίσως σκεφτείτε ότι ο Άγιος αναφέρεται στους μοναχούς και όχι στους κατά κόσμον Χριστιανούς. Μα, ποιά διαφορά υπάρχει στους κανόνες που διέπουν την μοναχική πολιτεία και την κοσμική; Καμιά. Οι κανόνες είναι ίδιοι. Άλλο αν στον κόσμο δεν τηρούνται οι λαϊκοί και…γίνονται παραβιάσεις.

Ωστόσο, ας ξαναγυρίσουμε στο ερώτημα του μεγάλου Ιεραρχεί. Εν τέλει, γιατί ο Άγιος θεωρεί ως την πιο μεγάλη ευτυχία, το να μιμηθούμε τους Αγγέλους;

Ας σκεφτούμε…

  • Όταν βλέπουμε μια οικογένεια που ζει χωρίς γκρίνιες, μαλώματα, ζήλιες, αυθόρμητα λέμε: «Να, μια αγγελική πολιτεία».
  • Όταν βλέπουμε έναν καλό άνθρωπο, που δεν χάνει ευκαιρία για να προσφέρει την βοήθεια του, λέμε: «Είναι άγγελος».
  • Όταν το βλέμμα μας σταματά στο πρόσωπο ενός μικρού παιδιού και… ζηλεύουμε την αθωότητα του, δεν χρειάζεται να μας πιέσουν για να χαμογελάσουμε και να σκεφτούμε: «Αγγελικό προσωπάκι!».
  • Για να ευχαριστήσουμε την νοσηλεύτρια, που αγόγγυστα κάνει το καθήκον της, της λέμε: «Στάθηκες δίπλα μου σαν άγγελος».
  • Όταν συναντούμε στον δρόμο έναν νέο ευθύκορμο και λεβέντη, με όμορφα χαρακτηριστικά, λέμε: «Είναι αγγελικά πλασμένος».
  • Όταν διαπιστώνουμε ότι μια νέα κοπέλα ζει αγνή και καθαρή ζωή και το φωτεινό της πρόσωπο μας μαγνητίζει, λέμε: «Είναι ένας άγγελος».
  • Όταν η πεθερά είναι ευχαριστημένη από την νύφη της, δηλώνει: «Δεν είναι άνθρωπος, είναι άγγελος».
  • Όταν τα παιδιά παίζουν χωρίς τσακωμούς και διεκδικήσεις, χωρίς θυμωμένες φωνές και…ξύλο, λέμε: «Παίζουν σαν αγγελάκια».
  • Κι όταν βλέπουμε τον ιερέα, που στέκεται μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο με ευλάβεια, λέμε: «Είναι σαν άγγελος».
  • Όταν ο ψάλτης ψάλλει ταπεινά και γλυκά, με σέβας στην φωνή του, λέμε: «Έχει αγγελική φωνή».

Με άλλα λόγια, είναι εφικτό αυτό που λέει ό Μέγας Βασίλειος, αρκεί να προσπαθούμε να κάνουμε κτήμα μας τις αρετές των Αγγέλων και να αποστρεφόμαστε παντελώς την αμαρτία και τα παράγωγά της.

Αλήθεια, αν μέσα στην οικογένεια κυριαρχεί η αγάπη, η ομόνοια, ο σεβασμός, η προσφορά, η αγνότητα, η ταπείνωση, η τιμιότητα στην δουλειά μας, η αφοσίωση στον στην σύζυγο, η προσευχή και προ πάντων η πίστη και η εμπιστοσύνη στον Θεό… Αν όλα αυτά μάς χαρακτηρίζουν, δεν θα είναι η ζωή μας αγγελική; Ναι, σίγουρα. Και τότε, η χαρά και η ευτυχία θα βασιλεύουν στις καρδιές μας, στην οικογένεια μας, στην κοινωνία μας.

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Νοέμβριος 2019.

Μετάβαση στο περιεχόμενο