Λουΐζα

(Lippia citriodora ή Aloysia citrodora της οικογένειας των verhenacea)

Φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1,5m – 2m.

Δραστικές ουσίες: Περιέχει βερνεναλίνη, βαρβερίνη, αιθέριο λάδι, βλέννα και μια
ιδιαίτερη τανίνη.

Ιδιότητες: Είναι τονωτικό, σπασμολυτικό, λειτουργεί κατευναστικά στις ξινίλες και στις στομαχικές ανωμαλίες. Η Λουΐζα είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα για τη λιποδιάλυση, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και ως εκ τούτου στη μείωση της κυτταρίτιδας. Κάνει πιο αποτελεσματικές τις δίαιτες συντελώντας στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού αλλά και στην αντιμετώπιση του τυμπανισμού και των αερίων. Οι διουρητικές της ικανότητες την κάνουν πολύ χρήσιμη σε όσους έχουν πέτρες στα νεφρά.

Είναι πολύ εύγεστο ρόφημα με ελαφρώς λεμονάτο άρωμα, ιδανικό για το βράδυ καθώς προσφέρει αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.

Παρασκευή και δοσολογία:

Έγχυμα: Αφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σουρώνετε και το πίνετε.

Αφέψημα: ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, σουρώνετε και το πίνετε.

To αιθέριο έλαιο: θα το βρείτε εύκολα στα φαρμακεία ή στα καταστήματα βιολογικών ειδών. Λίγες μόνο σταγόνες πάνω σ’ ένα βαμβάκι, βοηθούν τις πληγές να επουλωθούν και τους μώλωπες να υποχωρήσουν. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση, γιατί η Λουΐζα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά και μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Λουΐζα με λεβάντα για ήρεμες ημέρες και νύχτες.

5-6 φύλλα λουΐζας

1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα

1 κούπα φυσικό μεταλλικό νερό

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Βράστε το φυσικό μεταλλικό νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουΐζας και τα άνθη λεβάντας. Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και αφού το σουρώσετε προσθέστε το μέλι. 

Πηγή: Βότανα και Γιατροσόφια του Αγίου Όρους, Έκδοση: Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. Αθήνα, Οκτώβριος 2016.      

Μετάβαση στο περιεχόμενο