Κρίση Πανικού

Κρίση Πανικού

Όχι, δεν θα σας πω, πως είναι χαρακτηριστικούς ηλικίας μας! Ωστόσο, μας άφορα όλους. Γονείς, νέοι, άλλα και άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν πάθει, κάποια στιγμή στην ζωή τους, κρίση πανικού.

Τί είναι; Είναι η απότομη αίσθηση υπερβολικού άγχους ή φόβου. Συνοδεύεται από συμπτώματα ψυχολογικά και σωματικά. Ψυχολογικά είναι συνήθως ο φόβος για την υγεία, για την απουσία αυτοελέγχου και για την έλλειψη οξυγόνου. Ενώ τα σωματικά συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί είναι ταχυκαρδία, μυϊκοί σπασμοί, εφίδρωση, τάση λιποθυμίας και δύσπνοια.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται η όλο ένα αυξανόμενη εκδήλωση της. Η συχνότητα είναι μεγαλύτερη σε άτομα μεταξύ 20-35 ετών! Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Τα άτομα με αυξημένο άγχος και στρες είναι πιο επιρρεπή σε αυτήν.

Σκέφτεστε τους λόγους για τους όποιους ένας νέος μπορεί να πάθει κρίση πανικού;

Πανεπιστημιακές επιδόσεις: Συνήθως κατά την εξεταστική ή λίγο πριν το πτυχίο παρατηρούνται, λόγω έντονου άγχους, τέτοιες κρίσεις.

Οικογενειακά προβλήματα: Στην σχέση των γονέων μεταξύ τους ή με τα παιδιά τους.

Η οικονομική δυσχέρεια: Βλέποντας τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν, η αγωνία μεγαλώνει και για την φοιτητική, άλλα και την μελλοντική ζωή.

Προβλήματα σχέσεων με φίλους ή την παρέα: ‘Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως σκέφτονται αρνητικά για τον εαυτό τους.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Θεού: Οι νέοι που δεν εναποθέτουν την ελπίδα τους Στον Θεό, δύσκολα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα!

Ευτυχώς, είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται! Αρκεί να το θελήσουμε! Αρκεί να επιδιώξουμε ανάμεσα στις χιλιάδες «λύσεις», που η σύγχρονη κοινωνία μας προτείνει, την σωστή και ενδεδειγμένη: δηλαδή να ανυψώσουμε το βλέμμα στον Ουρανό! Κάτι τόσο εύκολο και απλό!

Ο Θεός είναι η πηγή της δύναμης και ταυτόχρονα η πηγή της μόνιμης κι αναφαίρετης ηρεμίας. Αν αφήσουμε τις δυσκολίες μας στα παντοδύναμα χέρια Του, όλα θα περάσουν πιο γρήγορα και ανώδυνα! Ο πνευματικός μας πατέρας, ο εκπρόσωπος Του Θεού στην γη και στην ζωή μας, μπορεί να έχει, και στο θέμα αυτό, ρόλο καθοριστικό. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τα προβλήματα, που μας αγχώνουν και μας ταράζουν, και θα μας δώσει την θεία ευλογία για την συνέχιση του αγώνα μας!

Έτσι, κάποια στιγμή, ο πανικός και …οι κρίσεις του θα είναι παρελθόν!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία,Τεύχος: Νοέμβριος 2017.

Μετάβαση στο περιεχόμενο