Καλή Χρονιά Χωρίς Άγχος

Καλή χρονιά χωρίς άγχος

Οι ευχές που δίνουμε στην αρχή του νέου έτους, συνήθως, εκφράζουν τα καλύτερα αισθήματα μας. Και μπορεί να είναι διαφορετικά, αφού απευθύνονται στα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Όμως, όσες ευχές κι αν δίνουμε, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξεφύγουμε και να απαλλαγούμε από αυτό. Το άγχος. Η αγωνία των γονιών να μη λείψει τίποτε από τα παιδιά τους, να έχουν αυτά ότι θελήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, τους κάνει να εργάζονται πολλές ώρες και να τρέχουν για να καλύψουν πολλές ανάγκες, άλλες πραγματικές και άλλες όχι. Η επιθυμία για μια άνετη ζωή δημιουργεί και θρονιάζει το άγχος στην καθημερινότητα της οικογένειας, με πολλές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των συζύγων και των παιδιών. Τότε είναι που εμφανίζονται ψυχολογικά προβλήματα κι οι γονείς αναρωτιούνται: «Μήπως πρέπει να επισκεφτούμε κάποιον ψυχολόγο;». Και η σκέψη στρέφεται γύρω από αυτή την «λύση», κάθε φορά που σημειώνεται κάποια «έκρηξη».

Αλήθεια, σκεφθήκαμε ποτέ σε βάθος, τί μας οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις; Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι γονείς έχουν ήδη κυριευτεί από το άγχος, το όποιο δεν μπορούν να διαχειριστούν και δυστυχώς αυτό επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών. Κάποιος ψυχίατρος είπε το έξης πολύ πετυχημένο:

«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο, θέλουν γονείς».

Άς μην απελπιζόμαστε. Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να ξεφύγουμε από τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις: αν χρησιμοποιήσουμε την γραμμή πλεύσεως που δίνει το Ευαγγέλιο, ο αδιάψευστος λόγος του Κυρίου μας. Μέσα στο μοναδικό και αιώνιο αυτό βιβλίο θα διαβάσουμε την συμβουλή του Αποστόλου Παύλου στους γονείς, να ανατρέφουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσ. στ’ 4). Κι αυτό θα γίνει από τα πρώτα, βρεφικά ακόμα, βήματα, με ζωντανό πάντα παράδειγμα την δική μας πνευματική και χριστιανική ζωή.

Άς μη μας ξεγελά ή σκέψη-δικαιολογία ότι θ’ αφήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν και να διαλέξουν τότε μόνα τους ποιό δρόμο θ’ ακολουθούσουν διαλέξουν τα παιδιά, του Χριστού ή…Είναι μέγα σφάλμα και μια καταστολισμένη παγίδα από τον προαιώνιο εχθρό μας. Πως θα όταν δεν έχουν γνωρίσει καθόλου τον Χριστό; Όταν δεν ξέρουν τον δρόμο που οδηγεί στον ναό, όταν έχουν στερηθεί την Θεία Κοινωνία, όταν δεν ξέρουν τί θα πει προσευχή; Όταν δεν είδαν τον Ήλιο-Χριστό να λάμπει στην ζωή τους, να θερμαίνει την ψυχή τους και ζουν μέσα στην ομίχλη;

Δρόμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται. Γι’ αυτό με επίγνωση επιλέγουμε να ζούμε μαζί Του. Για να έχει ειρήνη η καρδιά μας να έχει λιακάδα, ζεστασιά, αγάπη, υπομονή, αντοχή στις δυσκολίες. Στο ξεκίνημα, λοιπόν, του νέου χρόνου ας κάνουμε μια ευχή και ας ζητήσουμε την βοήθεια του Χριστού μας για να το πετύχουμε: να βαδίσουμε στον δρόμο Του, προς την ολόφωτη κορφή, όπως τραγουδήσαμε και στο κατηχητικό…

Ελάτε να γυρίσουμε και πάλι στην πίστη του Χριστού σαν αδελφοί κι ο χρόνος ο καινούργιος θα μας βγάλει στης δόξας την ολόφωτη κορφή!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Ιανουάριος 2019.

Μετάβαση στο περιεχόμενο