Καθήκοντα Γονέων

Καθήκοντα Γονέων

π. Τύχωνα Ζαντόνσκ

Ο Απόστολος Παύλος απευθυνόμενος προς τους γονείς λέει: «Εκτρέφετε αυτά (τα τέκνα) εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσίους. 6:4) και τους προτρέπει να παιδαγωγούν τα παιδιά τους, όπως αρμόζει σε χριστιανούς. Όλοι οι χριστιανοί στον άγιο βάπτισμα αναγεννήθηκαν στην νέα, αγία χριστιανική ζωή και υποσχέθηκαν να υπηρετούν και ευεργετούν τον Κύριο με πίστη και συνέπεια. Αλλά για να μη διαφθαρούν οι βαφτισμένοι και πέσουν στην άθλια κατάσταση της αμαρτίας, και εφαρμοστεί σ’ αυτούς η παροιμία, «κύων επιστρέψας επί το ίδιον εξέραμα, και, ύς λουσαμένη εις κυλισμόν βορβόρου» – «σκυλί που γύρισε στο ξέρασμα του και χοίρος, που αφού λουστεί και καθαριστεί, κυλιέται πάλι μέσα στο βούρκο» (Β’ Πέτρου.2:22), χρειάζεται η καλή αγωγή των παιδιών, όσο ακόμη είναι μικρά. στο άνθος της νεότητάς τους. και η καταστροφή αυτή έχει σαν αιτία πολλές φορές την αδιαφορία των γονέων.

Πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν καλές τέχνες που θα τους εξυπηρετήσουν σ’ αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Άλλοι πάλι έχουν καημό να μάθουν ξένες γλώσσες και για τον σκοπό αυτό ξοδεύουν πολλά χρήματα. Για την χριστιανική ανατροφή των παιδιών τους όμως κανένα ενδιαφέρον, καμία μέριμνα. Τέτοιοι γονείς γεννούν παιδιά με πρόσκαιρη ζωή μόνο και τους κλείνουν την πόρτα της αιωνιότητας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ομιλώντας για τους αδιάφορους γονείς και για τις ολέθριες συνέπειες της κακής αγωγής, λέει: «Οι γονείς, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την χριστιανική αγωγή των παιδιών τους, πέφτουν σε αμάρτημα σοβαρότερο από της παιδοκτονίας. Διότι οι παιδοκτόνοι χωρίζουν το σώμα από την ψυχή, ενώ οι αδιάφοροι γονείς στην γέενα του πυρός. Μετά τον σωματικό θάνατο εξ’ άλλου έρχεται η ανάσταση και τον καταργεί, τον πνευματικό όμως τίποτε δεν μπορεί να τον νικήσει. Για τον λόγο αυτό, γονείς ακούτε τι σας ζητείται: «Ανατρέφεται τα τέκνα υμών εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Πηγή: Πορεία προς τον Ουρανό, Εκδόσεις: Ιερά Μονή Παρακλήτου. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο