Θυμός

Θυμός

Τι θα Κάνεις όταν σου Έρθει ο Θυμός?
Ο θυμός από μόνος του είναι φυσικό. Όπως και τα νεύρα στο σώμα. Είναι και αυτό νεύρο της ψυχής. Και οφείλει να το μεταχειρίζεται ο καθένας εναντίον των δαιμόνων, ανθρώπων αιρετικών και σε όσους τον εμποδίζουν από το δρόμο του Θεού. Εάν δεν θυμώνεις κατά των ομόψυχων αδελφών ή γίνεσαι εκτός εαυτού, χαλάς τα έργα των χειρών σου, γνώριζε ότι πάσχεις από κενοδοξία και κάνεις παράχρηση του νεύρου της ψυχής. Απαλλάσσεσαι δε με την αγάπη προς όλους και την αληθινή ταπείνωση.

Όταν σου έρθει ο θυμός κλείσε το στόμα δυνατά και μην μιλήσεις σ’ αυτόν που σε βρίζει ή σε ατιμάζει ή σε ελέγχει ή με πολλούς τρόπους και χωρίς λόγο σε πειράζει. Και αυτός σαν το φίδι θα στρίψει μέσα στη καρδιά, θα ανέβει μέχρι το λαιμό και αφού δεν θα του δώσεις διέξοδο θα πνιγεί και θα σκάσει και όταν αυτό επαναληφθεί λίγες φορές, θα λιγοστέψει και θα πάψει τελείως. Επειδή ο άνθρωπος είναι πλασμένος λογικός και ήρεμος, διορθώνεται ασυγκρίτως καλύτερα με την αγάπη και τον ήρεμο τρόπο, παρά με το θυμό και με την αγριότητα. Αυτό το βρήκα και εγώ μετά από πολύ και μεγάλη δοκιμασία.

Με το καλό και με την αγάπη μπορείς να κάνεις πολλούς να ημερέψουν, και αν κανείς είναι καλοπροαίρετος, τον κάνεις γρήγορα να συμμορφωθεί, να γίνει άγγελος του Θεού. Ποτέ με τον θυμό μη ζητάτε να διορθώνεσθε, διότι πειρασμός τον πειρασμό δεν βγάζει, αλλά με ταπείνωση και αγάπη ειλικρινή. Όταν βλέπεις ότι υπάρχει θυμός, άφησε προς στιγμή την διόρθωση. Και όταν δεις ότι πέρασε ο θυμός και ήρθε ειρήνη και λειτουργεί χωρίς πάθος η διάκριση, τότε λες τα ωφέλιμα. Ποτέ δεν είδα εγώ να γίνει διόρθωση με θυμό, αλλά πάντοτε με αγάπη. Λοιπόν έτσι να κάνετε. Πάρε παράδειγμα από τον ίδιο τον εαυτό σου. Πότε ημερεύεις? με τις ύβρεις, ή με την αγάπη? και δεν θαυμάζεις τον λόγο που λέγει εκείνος ο Άγιος στο γεροντικό «ότι o θυμώδεις και οργίλος άνθρωπος, και νεκρόν ακόμη εάν αναστήσει, δεν είναι δεκτός στη βασιλεία του Θεού!»

Πηγή: Έκφρασις Μοναχικής Εμπειρίας, Eκδοσεις: Ιερά Μονή Φιλοθέου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο