Η Χαρά στη Ζωή μας

Η Χαρά στη Ζωή μας

Μιά από τις αγωνίες των γονέων είναι και το πως θα κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα. Προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ότι το καλύτερο, για να μην τους λείψει τίποτα. Ένα σπίτι με όλες τις ανέσεις, ρούχα τις τελευταίας λέξης της μόδας, παιχνίδια που δεν τα χωράει πλέον το δωμάτιό τους! Κι ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί, τό προμηθευόμαστε,αρκεί να τα βλέπουμε χαρούμενα!

Αυτή η χαρά όμως που τους προσφέρουμε, πόσο διαρκεί; Τά βλέπουμε πολλές φορές ένα καινούργιο παιχνίδι να το παίζουν για λίγο και μετά να μην γυρίζουν ούτε να το δουν! Αν θυμηθούμε όμως τις στιγμές που παίζουν με τα αδέρφια τους, τούς φίλους ή μαζί μας, θα διαπιστώσουμε πώς έχουν ένα χαμόγελο διάρκειας, γιατί η ανθρώπινη επαφή είναι που δίνει μεγαλύτερη χαρά από τα υλικά αγαθά. Σημαντικότερο από τα υλικά αγαθά είναι να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μας αγαπάνε, που μοιράζονται χρόνο μαζί μας, που είναι πάντα δίπλα μας, όταν τους χρειαζόμαστε.

Τα παιδιά μας μας θέλουν στην ζωή τους, για να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Δεν ζητούν από μας να καλύπτουμε μόνο τις βιοτικές τους ανάγκες. Πρέπει να είμαστε στην ζωή τους ενεργά, εάν θέλουμε πραγματικά να τους δίνουμε χαρά. Κάθε μικρή ή μεγάλη χαρά, που βιώνουμε μαζί τους, είναι γι’ αυτά πολύ σημαντική.

Επιπλέον, ας διδάξουμε τα παιδιά μας με το παράδειγμά μας πώς θα ευτυχήσουν. Αν εμείς θεωρούμε ευτυχία τον πλούτο, την κοινωνική καταξίωση, την επιτυχημένη καριέρα, πως θα εμπνεύσουμε στα παιδιά μας να έχουν ανώτερους στόχους, πραγματικά υψηλούς; Άς δούνε στην ζωή μας τί χαρίζει σε μας πληρότητα, Ή πνευματικότητά μας, η σχέση μας με τον Θεό, η γνησιότητα της εκκλησιαστικής μας ζωής, οι επιλογές μας για καθαρή ψυχαγωγία, θα τα ενθουσιάσουν! Θα είναι η καλύτερη αφορμή και ευκαιρία να τρέξουν σαν διψασμένα ελάφια στην πηγή της ζωής καί της χαράς, τον αναστημένο Χριστό!

Μέσα στην χαρά της αναστάσιμης περιόδου, μην αμελήσουμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για την δύναμη του Κυρίου, για την αλήθεια της Ορθοδοξίας, για την βεβαιότητα της αιώνιας ζωής. Ας αναζητήσουμε κι ας τα οδηγήσουμε σε χαρούμενες εκδηλώσεις, σε δραστηριότητες της ενορίας. Άς διαβάσουμε μαζί τις αναστάσιμες περικοπές από το Ευαγγέλιο. Κι ας τους εξηγήσουμε τον χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη! Αληθώς ανέστη!», πού για σαράντα μέρες δεν σταματούμε να επαναλαμβάνουμε.

Ας μην αγωνιούμε για τα παιδιά μας! Η πίστη μεταδίδεται, η χαρά μεταδίδεται. Κι αυτό γίνεται όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις, άλλα με μικρές,έξυπνες πρωτοβουλίες.

Χρωστάμε πολλά στα παιδιά μας. Και πρώτα από όλα, έχουμε χρέος να τα συνδέσουμε  με την πηγή της μόνιμης, αναφαίρετης, αληθινής και αιώνιας χαράς, που είναι ο  Αναστημένος!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία,Τεύχος: Απρίλιος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο