Εντολή Παρεξηγημένη

Εντολή Παρεξηγημένη

Υπάρχει άραγε κανείς που να μην έχει ακούσει ποτέ του το «αγαπάτε αλλήλους»; Μμμ…δεν νομίζω! Ακόμα και πολλά-πολλά να μην γνωρίζουμε από την Αγία Γραφή και τα λόγια του Κυρίου. αυτή είναι μια φράση που σίγουρα μας είναι οικεία. Και δόξα τω Θεό, γιατί π αγάπη είναι η κορωνίδα όλων των αρετών! Αν προσπαθήσουμε έστω και μόνον αυτή να αποκτήσουμε, αρκεί!

Άραγε ως πως αγαπάει κανείς; Υπάρχουν οδηγίες στην αγάπη;

Μα, καλά. Τι είναι; Καμιά ηλεκτρική συσκευή, που πρέπει να μάθεις να την χειρίζεσαι;;; Απλή δεν είναι η αγάπη; Ανοίγεις, ας πούμε, την καρδιά σου σε όλους και σε όλα και τέλος.

Ναι, η αγάπη είναι απλή! Αλλά μόνο μια αγνή καρδιά μπορεί να καταλάβει την απλότητά της.

Οι υπόλοιποι την κάνουμε να φαίνεται σύνθετη και δυστυχώς πρέπει να μπαίνουμε στον κόπο να μαθαίνουμε και τις «οδηγίες χρήσης» της. Όσο αστείο ή παράλογο κι αν ακούγεται. Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα:

  • «Η αγάπη είναι πάνω απ’ όλα»
  • «Η αγάπη στο τέλος κερδίζει»
  • «Όλοι έχουν δικαίωμα στην αγάπη»
  • «Αγάπησε τον καθένα με τις ιδιαιτερότητες του»

…είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό. Και ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι πραγματικά περνάνε πολύ όμορφα μηνύματα, τελικά η ερμηνεία που τους δίνεται τα κάνει επικίνδυνα.

Ναι, η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις, το «αγαπάτε αλλήλους» δεν έχει εξαιρέσεις. Η αγάπη μας πρέπει να είναι αστείρευτο και να εφαρμόζεται εξίσου σε όλους τους ανθρώπους. Όμως, η αναφορά της αγάπης είναι ο άνθρωπος και όχι οι πράξεις του. Δηλαδή, αγαπάμε τον άνθρωπο, άλλα όχι τα ελαττώματα και τις κακές του πράξεις. Αυτά οδηγούν τον καθένα από μας στην καταστροφή. Πως γίνεται να τα αγαπήσουμε;

Είναι, ας υποθέσουμε, ποτέ δυνατόν να πούμε σε έναν φονιά: «Δεν πειράζει που σκοτώνεις, αφού έτσι αισθάνεσαι, εγώ το αποδέχομαι και σε αγαπώ»; Όχι φυσικά!!! Αυτό πού μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να καταδικάσουμε τον φόνο ως πράξη και, αφού πραγματικά αγαπάμε τον άνθρωπο, να τον βοηθήσουμε να νικήσει αυτό του το πάθος και να λυτρωθεί.

Με άλλα λόγια, π πραγματική αγάπη προσπαθεί να εξυψώσει τον άνθρωπο, όχι να τον αφήσει μέσα στον βούρκο και απλά να… τού χαϊδεύει το κεφάλι! Γιατί, όποιος αγαπά δεν αποδέχεται απλά. άλλα προστατεύει, νουθετεί, βοηθάει τον να γίνει καλύτερος.

Αξίζει, λοιπόν, να μάθουμε να αγαπάμε σωστά!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Αύγουστος 2019.

Μετάβαση στο περιεχόμενο