Εθνική Μνήμη

Εθνική Μνήμη

Οκτώβριος είναι μήνας εθνικής μνήμης. Έχει μεγάλους σταθμούς της Ιστορίας, που γεμίζουν την καρδιά του ανθέλληνα με αισθήματα υπερηφάνειας, συγκίνησης και ευγνωμοσύνης, προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας.

Είναι σημαντικό όλοι μας να ξαναθυμόμαστε και να βγάζουμε από το χρονοντούλαπο της μνήμης την Ιστορία και να την ξεφυλλίζουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας ως Έλληνες. Και σ’ αυτό η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τούς γονείς.

Από την αρχή ακόμη του μήνα καλό θα είναι να αρχίσει η αναφορά στην εθνική επέτειο, στην σημαία, στην παρέλαση.

Αν έχουμε μικρά παιδιά, θα μας βοηθήσουν τα ανάλογα εικονογραφημένα βιβλία που κυκλοφορούν, για να ζωντανέψουν στην φαντασία τους τα γεγονότα.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά μας θα συζητήσουμε ανάλογα, και θα μπορέσουμε να αντικρούσουμε τις τυχόν αντιρρήσεις και προβληματισμούς τους, αν σχολιάσουμε τις δύσκολες συνθήκες του αγώνα. Και κυρίως να εξηγήσουμε ότι ήταν ένας καθαρά αμυντικός πόλεμος και κατάφωρη η αδικία σε βάρος της Πατρίδας μας και γι’ αυτό η Παναγία μας προστάτευε τους στρατιώτες πάνω στα βουνά.

Να τονίσουμε την πίστη, με την όποια ξεκίνησαν οι φαντάροι μας-γι’ αυτό έτρεχαν με τον χαμόγελο στα χείλη-για την πρώτη γραμμή του μετώπου. Αλλά και την δύναμη ψυχής της ελληνίδας μάνας και όλων όσων έμειναν πίσω, πού προσεύχονταν με θέρμη για την νίκη των παιδιών τους.

Επίσης, να επισημάνουμε ότι τα σύμβολα-του Σταυρού και της Σημαίας-είναι απαραίτητα στην ζωή μας. Αυτά μας χαρακτηρίζουν, είναι η ταυτότητά μας. Αυτά μας εμπνέουν για μεγάλες θυσίες. Να γιατί νιώθουμε ρίγος όταν βλέπουμε την σημαία να κυματίζει. Κι είναι μεγάλη τιμή για ένα παιδί να γίνει σημαιοφόρος, κι ακόμη μεγαλύτερη η ικανοποίηση για τους γονείς.

Και η παρέλαση αυτό τον σκοπό έχει. Βέβαια, στις πόλεις είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν συμμετέχουν όλα τα παιδιά στην μεγάλη παρέλαση, λόγω του πλήθους των μαθητών. Αλλά, με την ίδια διάθεση μπορούμε να την παρακολουθήσουμε.

Να πούμε βέβαια και το εξής: Όλοι μαζί θα πάμε στην παρέλαση! Δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας κι εμείς θα ασχοληθούμε με άλλες δουλειές η επειδή είμαστε κουρασμένοι θα την δούμε από την τηλεόραση. Τέτοιες ώρες προσπερνούμε την κόπωση. Εμείς πρώτα θα δώσουμε το παράδειγμα, έτσι θα μεταδώσουμε την αγάπη για την Πατρίδα. Και ξέρουμε ότι το παράδειγμα είναι το πιο δυνατό κήρυγμα.

Και φυσικά, δεν θα ξεχάσουμε να βγάλουμε την σημαία στο μπαλκόνι μας αρκετές ημέρες πριν κι όχι την παραμονή το βράδυ.

Κι ακόμη κάτι, αγαπητοί μας γονείς, ας φροντίσουμε τις μέρες της εθνικής εορτής να μην προγραμματίσουμε κανένα ταξίδι η εκδρομή. Γιατί η συμμετοχή μας στην επέτειο- εκκλησιασμός, παρέλαση, άλλες εκδηλώσεις- είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Εξάλλου, αυτό είναι το δικό μας χρέος απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Οκτώβριος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο