Είναι η Αγιότητα για Μένα

Είναι η Αγιότητα για Μένα

Στην ζωή μας, από πολύ νωρίς, ακόμα δηλαδή από τότε που είμαστε μικρά παιδιά, κάνουμε όνειρα για το μέλλον μας. Στην αρχή τα όνειρα και οι στόχοι μας είναι πιο απλά και αφορούν το εγγύς μέλλον. Για παράδειγμα…

«Θέλω να πάω στην θάλασσα το καλοκαίρι»
«Θέλω να κάνω ένα πάρτι για την γιορτή μου»
«Θέλω τα Χριστούγεννα να πάρω ένα ποδήλατο»

Σπάνια σε τόσο μικρή ηλικία ασχολούμαστε με το μακρινό μέλλον και κάνουμε όνειρα, ας πούμε, για το τι δουλειά θα θέλαμε να έχουμε όταν μεγαλώσουμε ή για το τι θα θέλαμε να σπουδάσουμε κ.λπ. Όσο όμως περνούν τα χρόνια, τα όνειρα και οι επιδιώξεις μας αρχίζουν ολοένα να γίνονται πιο συγκεκριμένα, πιο λογικά και πιο βαρυσήμαντα. Σκεφτόμαστε, ας πούμε…

  • Θα ήθελα να γίνω ένας πετυχημένος γιατρός. Θα πρέπει να διαβάσω πολύ και να περάσω στην Ιατρική.
  • Θα μου άρεσε να κάνω μια μεγάλη οικογένεια, με πολλά παιδάκια, και να αφιερωθώ σε αυτά με όλη μου την ψυχή. 
  • Θα ήθελα να κάνω μια δουλειά που να μου αποφέρει ένα καλό εισόδημα και έτσι να μπορώ να ταξιδέψω και να γνωρίσω όλο τον κόσμο.

Άραγε, μέσα σε όλες αυτές τις σκέψεις και τις επιθυμίες, υπάρχει και κάποια που να άφορα την εξέλιξη και το μέλλον την ψυχής μας; Είναι μήπως κάποιος από μας που σκέφτεται: «Θα ήθελα στην πορεία της ζωής μου να αγωνιστώ να αγγίξω την αγιότητα»;

Μμμ, πολύ δύσκολο το βλέπω, τέτοια όνειρα να τρυπώνουν στο μυαλό μας. Συνήθως αρκούμαστε να θέλουμε πράγματα που αφορούν αυτήν εδώ την ζωή. Η επόμενο μας φαίνεται πολύ μακρινή και πολλές φορές μας είναι παντελώς άγνωστη. Μόνο όταν αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως την κοντεύουμε, ίσως αρχίσουμε να ασχολούμαστε και μαζί της. Τότε όμως δεν έχουμε και πολύ χρόνο να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια της ψυχής, ούτε έχουμε, σε τόσο μεγάλο βαθμό, την ζωντάνια και την δύναμη που απαιτούνται για να τα καταφέρουμε.

Όπως είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουμε μια τέχνη, να σπουδάσουμε μια επιστήμη ή να ξεκινήσουμε μια νέα δουλειά όσο είμαστε ακόμα νέοι, έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να πολεμήσουμε τα πάθη μας και να προσπαθήσουμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτά, όσο είναι ακόμα νωρίς και δεν έχουν ριζώσει για τα καλά μέσα μας.

Άλλωστε, γιατί να σκεφτόμαστε ότι η αγιότητα είναι μόνο για τα βιβλία και δεν άφορα εμάς; Να σάς πω ένα μυστικό; Όλοι μας, από την ώρα που ντυνόμαστε τον Χριστό στην βάφτισή μας, είμαστε ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΓΙΟΙ.

Ναι, καλά ακούσατε…εν δυνάμει Άγιοι. Όλοι μας! Αν λοιπόν ποθήσουμε την αγιότητα με όλη μας την ψυχή, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή, με την βοήθεια του Θεού, να την αγγίξουμε κιόλας. Και αυτά θα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μας!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Σεπτέμβριος 2020.

Μετάβαση στο περιεχόμενο