Δίκταμο

Origanum dictamnus, 

Ορίγανον το δίκταμνον)

Ενδημικό φρύγανο της Κρήτης. Αυτοφυές, εντοπίζεται σε όλα τα βουνά του νησιού κι όχι μόνο στη Δίκτη απ’ όπου και έλαβε το όνομά του.

Δραστικές Oυσίες

Το αιθέριο λάδι του περιέχει καρβακρόλη, καμφορά και θυμόλη.

Ιδιότητες

Από τα αρχαία χρόνια το δίκταμο αναφέρεται σαν θεραπευτικό βότανο για πολλές παθήσεις. Οι επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητές του, το έχουν κάνει να θεωρείται φάρμακο για το στομάχι αλλά και για τα αποστήματα και τα σπυριά, σαν κατάπλασμα. Καταπραΰνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων.

Χρησιμοποιείται ως ρόφημα. Εξαπλώνεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.600 μ. αποκλειστικά σε γκρεμό και φαράγγια. Είναι μικρό φυτό με μήκος 30 έως 40 εκ., πολύ δυνατής οσμής και γεύσης, με φύλλα σχετικά μικρά αλλά παχουλά που καλύπτονται από χνούδι ενώ τα άνθη του έχουν βιολετί χρώμα.

Στη Μινωική Κρήτη ήταν από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά: αναφέρεται και σε πλάκες της Κνωσού. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, σε ρευματισμούς και αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.

Το δίκταμο και σήμερα θεωρείται ότι έχει αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, αφού μπορεί να ρυθμίσει μερικώς την παραγωγή ινσουλίνης, αλλά και ως εμμηναγωγό. Στο Άγιο Όρος το διέδωσε το 1610 ο μέγας βοτανοθεραπευτής μοναχός Αγάπιος ο Κρης.

Παρασκευή και Δοσολογία

Ρίχνουμε 5-10 γραμμάρια δίκταμο σ’ ένα λίτρο βραστό νερό, το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε. Καλό είναι να πίνουμε από το αφέψημα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα και πάντα κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό. 

Προσοχή: Δεν πρέπει να το καταναλώνουν έγκυες γιατί μπορεί να προκαλέσει διακοπή κύησης.

Πηγή: Βότανα και Γιατροσόφια του Αγίου Όρους, Έκδοση: Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. Αθήνα, Οκτώβριος 2016. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο