Γιατί δεν Μπορώ να βρω…;

Γιατί δεν Μπορώ να βρω…;

Έρχεται κάποια στιγμή στην ζωή σου που πλέον νιώθεις έτοιμος να κάνεις το μεγάλο βήμα, να δημιουργήσεις την δική σου οικογένεια. Μερικές φορές αυτή η επιθυμία αρχίζει να φουντώνει μέσα σου ενώ ήδη έχει έρθει ο “κατάλληλος” άνθρωπος στην ζωή σου. Σ’ αυτή την περίπτωση όλα κυλούν ομαλά και σύντομα φτάνετε στον γάμο. Τι γίνεται όμως όταν αισθάνεσαι ότι θέλεις να κάνεις οικογένεια, άλλα κανένας εκεί έξω δεν φαίνεται να είναι αυτό που ψάχνεις;

”Μα που θα βρω επιτέλους ένα σωστό άνθρωπο, να με αγαπήσει, να με σέβεται, να είναι υπεύθυνος, να μου προσφέρει ασφάλεια και ζεστασιά; Και φυσικά, να είναι και πιστό παιδί. Είναι τόσο παράλογα αυτά που ψάχνω; Όλοι με έναν τέτοιο σύζυγο δε θα θέλαμε να μοιραστούμε το υπόλοιπο της ζωής μας;”.

Οι παραπάνω σκέψεις περνούν κατά πάσα πιθανότητα από το μυαλό σου όμως οι απαντήσεις δεν είναι εύκολο να δοθούν.

Μερικοί προτιμούν να ρίξουν το φταίξιμο στην κοινωνία και να πουν ότι λίγοι είναι οι νέοι με άξιες σήμερα, που θέλουν συνειδητά να κάνουν οικογένεια και μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τους την απόφαση στην πράξη. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι θέμα τύχης και ίσως οι ίδιοι δεν έχουν σταθεί τόσο τυχεροί σε αυτό το κομμάτι. Είναι βέβαια κι εκείνοι που το θεωρούν θέμα χρόνου, να γνωρίσουν τον άνθρωπο της ζωής τους, και γι’ αυτό απλά τον περιμένουν να φανεί στον δρόμο τους. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας ακόμα παράγοντας που σπάνια λαμβάνουμε υπόψη μας, όμως είναι ίσως και ο πιο σημαντικός…ο ίδιος μας ο εαυτός.

Αλήθεια, πριν αρχίσεις να ψάχνεις τον “τέλειο” σύζυγο, έχεις φροντίσει εσύ την δική σου “τελειότητα”;

Θέλεις να σε αγαπά Έμαθες να αγαπάς; Θέλεις να σε φροντίζει Έμαθες να φροντίζεις τους άλλους; Θέλεις να σε κάνει χαρούμενο. Έμαθες να σκορπάς την χαρά; Θέλεις να σε σέβεται Έμαθες να σέβεσαι πρώτα εσύ τους άλλους;

Αν οι περισσότερες απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις είναι: “ίσως”, “δεν ξέρω”, “μάλλον όχι”, τότε ίσως έχεις απαντήσει στο πρωταρχικό σου ερώτημα: “Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρω ένα σωστό άνθρωπο;”.

Γιατί δεν έχεις φροντίσει πρώτα εσύ ο ίδιος να γίνεις σωστός. Γιατί οι περισσότεροι από μάς δυστυχώς έχουμε μάθει να ζούμε παρέα με το εγωισμό μας και δεν υπάρχει χώρος για κάποιον άλλο στην ζωή μας. Έχουμε μάθει πρώτα να δεχόμαστε και ύστερα να δίνουμε. Κι αν κάποιος δεν είναι πρόθυμος να ικανοποιεί όλα μας τα θέλω, τον ονομάζουμε αμέσως “ακατάλληλο” για μάς.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις τον άνθρωπο της ζωής σου, όταν εκ των προτέρων σκεφτείς πως θα είναι κάποιος που κάνει λάθη, όπως κι εσύ, που έχει αδυναμίες, όπως κι εσύ, που θα έχει τις κακές του στιγμές, όπως κι εσύ, που δεν θα έχει κατακτήσει όλες τις αρετές του κόσμου, όπως ούτε κι εσύ.

Το σημαντικό ξέρεις ποιό είναι; Να θέλει να γίνεται συνεχώς καλύτερος…και το ίδιο να θέλεις κι εσύ!

Πηγή: περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Οκτώβριος 2020.

Μετάβαση στο περιεχόμενο