Β’ Λουκά

Β’ Λουκά

ΚΥΡΙΑΚΗ Β’ ΛΟΥΚΑ

Βασιλείου Μουστάκη

Διδάκτορος Θεολογίας

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ευαγγελική περικοπή, αγαπητοί αδελφοί, είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία που έκαμε ο Κύριος πάνω στο βουνό. Αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα, τα πιο σπουδαία, τα πιο απαραίτητα τμήματα της διδαχής του. Διότι έχει μέσα του αυτό το κομμάτι κι’ αποκαλύπτει μια πολύ μεγάλη αλήθεια, μια αλήθεια που είναι το κρηπίδωμα του χριστιανισμού, η βάσις της μιμήσεως του Θεού, το κλειδί της εισόδου μας στην ουράνια βασιλεία.

Εδώ μας λέγει ο Κύριος τι είναι εκείνο που πριν από κάθε άλλο πρέπει να κάνουμε, για ν’ αποδειχθούμε αληθινά παιδιά του Θεού, «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν» του Υψίστου.

Αρχίζοντας ο Ιησούς, μας δίνει ένα χρυσό κανόνα πολιτείας και συμπεριφοράς. Όπως θέλετε – λέγει να κάνουν σε σας οι άνθρωποι, παρόμοια να κάνετε και σεις σ’ αυτούς. Τι ζητάμε από τους άλλους; Τι θέλουμε απ’ αυτούς; Αγάπη, στοργή, κατανόηση, βοήθεια, μεγαλουργία. Αγάπη και στοργή σε κάθε περίσταση. Κατανόηση, όταν βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Όταν μόνοι μας δεν τα καταφέρνουμε. Και μεγαλοψυχία, όταν φταίξαμε σε κάτι κι’ είμαστε άξιοι κρίσεως και καταδίκης. Αν, λοιπόν, πάντα, στις χαρές και στις λύπες μας, στα καλά κατορθώματα και στα παραπτώματα μας, δεν διψάμε τίποτε άλλο παρά την αγάπη γύρω μας, αγάπη ενεργό και απεριόριστη, εμείς στον πλησίον μας.

Η αγάπη δεν είναι σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Την έχουν οι αμαρτωλοί, οι άπιστοι κι’ όχι μόνο οι χριστιανοί. Εκείνο, που ξεχωρίζει τους αμαρτωλούς από τους γνήσιους μαθητές του Ιησού, είναι η έκτασης της αγάπης τους. Οι αμαρτωλοί αγαπούν όσους τους αγαπούν, ευεργετούν όσους τους ανταποδίνουν την ευεργεσία, δανείζουν εκεί που ξέρουν ότι θα τους επιστραφεί το δάνειο. Αυτή είναι η αγάπη που δεν έχει καμία αξία, γιατί υπάρχει επειδή υπάρχουν ανταλλάγματα, ή μισθοφόρος αγάπη.

Ο Ιησούς δεν θέλει ούτε ν’ ακούει για τέτοια αγάπη. Ποια είναι η αγάπη που διδάσκει, που φυτεύει αυτός στις ψυχές; Η αγάπη χωρίς όρια, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς αντίκρισμα. Η αγάπη που δεν διακρίνει πρόσωπα, που δεν σταματά σε ορισμένες γραμμές, που δεν ζητά πληρωμή αλλά δέχεται ακόμη και κακό αντί καλού που προσφέρει.

Αν αγαπάτε όσους σας αγαπούν – ρωτά ο Κύριος – ποιό είναι το κατόρθωμά σας; Αφού κι’ οι αμαρτωλοί αγαπούν όσους τους αγαπούν. Κι’ αν κάνετε το καλό σε όσους σας κάνουν το καλό, ποιό είναι το κατόρθωμά σας; Αφού κι’ οι αμαρτωλοί το ίδιο πράττουν. Κι’ αν δανείζετε σε όσους ελπίζετε ότι θα σας γυρίσουν πίσω την προσφορά σας, ποιο είναι το κατόρθωμά σας; Αφού κι’ οι αμαρτωλοί δανείζονται μεταξύ τους, για να έχουν ίσες απολαβές.

Εγώ, λοιπόν, σας βγάζω πολύ πέρα από τη μικρή, την υπολογίστρια και τη μηδαμινή αυτή αγάπη, στο πεδίο της αληθινής αγάπης. Και σας λέγω: Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό να προσφέρεται ότι μπορείτε, χωρίς να κοιτάτε καθόλου αν δεν πληρωθείτε εδώ κάτω. Ο μισθός εδώ είναι πολύς, αλλά δεν θα αποτελείτε από χρήματα σαν αυτά που προσφέρετε ούτε από οποιοδήποτε υλικό αγαθό σαν αυτά που στερηθήκατε χάριν των άλλων ανθρώπων.

Πως θα είναι ο μισθός σας; Θα είναι μια απερίγραπτη τιμή, ένας τίτλος και μια πραγματικότητα ανώτερη από κάθε άλλη. Ο μισθός σας θα είναι, ότι θ’ αποδεχθείτε τα παιδιά του Θεού. Διότι θα τον έχετε μιμηθεί, διότι θα τον έχετε αντιγράψει στο πιο σπουδαίο γνώρισμα του, στην κυρία ιδιότητα του. Τι είναι Θεός; Αγάπη χωρίς διακρίσεις, χωρίς περιορισμούς, προς τους δικαίους και τους αδίκους, προς τους ευγνώμονες και τους αχαρίστους, προς τους αγαθούς και τους πονηρούς.

Αυτό είναι, αγαπητοί αδελφοί, το απαραίτητο και κύριο πράγμα, που μας κάνει αληθινούς χριστιανούς, μας υψώνει στη μίμηση του Θεού, μας δίνει τον παράδεισο η αγάπη, που καθώς λέγει ο Απόστολος Παύλος δεν λαβαίνει υπόψη της το κακό και δεν ζητά το δίκαιο της συμφέρον, η απεριόριστη, η πλατεία, η ασταμάτητη μπροστά σε οποιοδήποτε εμπόδιο αγάπη, που όλα τα προσφέρει και δεν περιμένει για τον εαυτό της τίποτε.

Κύριε, μη μας αφήσεις φτωχούς από τέτοια αγάπη, πλημμύρισε την καρδιά μας απ’ αυτή, κάνε μας να τηναποδειχτούμε σε κάθε περίσταση. 

Πηγή: Στα Ίχνη του Αρχιποίμενος, Εκδόσεις: Παρρησία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο