Φιλτραρισμένες Φιλίες

Φιλτραρισμένες Φιλίες

Αργά πήραν την καλοκαιρινή τους άδεια και βρέθηκαν από την Θεσσαλονίκη στην Στερεά Ελλάδα, η οικογένεια του Γιώργου και της Δήμητρας.

Τα ταξίδια, όμως, κρύβουν περιπέτειες και απροσδόκητα. Από βλάβη σοβαρή, το αυτοκίνητο τους τάφησε στον δρόμο. Με κόπο κατάφεραν να μπουν στην πρώτη μικρή πάλι. Ο Γιώργος ψάχνει γκαράζ και η νεαρή μητέρα φροντίζει, αυτές τις ατέλειωτες ώρες αναμονής, να τακτοποίηση τα δύο μικρά της.

Ένα κομμωτήριο άνοιξε την πόρτα. Σας βλέπω ταλαιπωρημένους. Φέρτε τα παιδιά, ελάτε να καθίσετε, να πάρετε μια ανάσα, ενα δροσερό νερό και πέστε μου τι ακριβώς χρειάζεσθε. Θα σας δώσω τον εικοσάχρονο γιο μου να σας εξυπηρετήσει σε ό,τι θέλετε.

Ο νεαρός με τον Γιώργο βρήκαν γκαράζ και περίμεναν μαζί. Οι ώρες πολλές.

Η κομμώτρια δεν πήγε στο σπίτι της να ξεκουραστεί, να φροντίσει την οικογένεια της, ν’ απλώσει τα κουρασμένα από την ορθοστασία πόδια της, να φύγει από τον χώρο της δουλειάς. Έμεινε εκεί και τον μετέβαλε σε δάση για τους κουρασμένους φιλόξενούμενους της.

Πόση συγκίνηση χάρισε αυτή η απρόσμενη ανθρωπιά, αυτή η αυθόρμητη, γεμάτη ενδιαφέρον παρουσία! Πόση ανακούφιση, αυτή η πηγαία, ανιδιοτελής φροντίδα! Έτσι, αυτή η γεμάτη καλοσύνη κίνησης της κομμώτριας έβαλε τον θεμέλιο λίθο για μία φιλία αγνή, για σχέσεις ειλικρινείς, για δεσμό δυνατό, που τον χάλκευσε η καλοσύνη. Αντάλλαξαν τηλέφωνα, προγραμμάτισαν κοινό δείπνο και υποσχέθηκαν αλληλοεπισκέψεις.

Μιά φιλία που σίγουρα θ’ αντέξει στον χρόνο, γιατί δεν την πικραίνει ούτε την σείει το συμφέρον. Θ’ αντέξει, επειδή η προσφορά συνάντησε την ευγνωμοσύνη. Φιλία φιλτραρισμένη σε αξίες ζωής είναι πολύτιμος θησαυρός.

Τέτοια φιλία κάνει όμορφη την ζωή και πιο εύκολη την συμπόρευση. Φιλία που ξεκινά από το δίνω και συναντά το ευχαριστώ, την αναγνώριση. Και μάλιστα, σε μία εποχή αφιλίας και καχυποψίας, που δεν υπάρχει τόπος για τον άλλον. Σε μιά εποχή συμφέροντος και ατομισμού, ανασφάλειας και μοναξιάς.

Λοιπόν, ποιος μπορεί να πως συχνά οι περιπέτειες δεν κρύβουν κάτι καλό μέσα τους, κάτι ωφέλιμο, κάτι αναγκαίο;

Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί πως στα ταξίδια συναντάς μόνον όμορφη φύση, που ξεκουράζει το πνεύμα και το σώμα και δεν συναντάς δίπλα σ’ ένα χαλασμένο αυτοκίνητο την αρετή; Ιδιαιτέρα, όταν το ταξίδι γίνεται σε χώρους γραφικούς, ειδυλλιακούς, ωραίους, ελληνικούς; Ποιος;

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Οκτώβριος  2006.

Μετάβαση στο περιεχόμενο