Προ της Υψώσεως

Προ της Υψώσεως

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ

Βασιλείου Μουστάκη

Διδάκτορος Θεολογίας

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ των αριθμών, αγαπητοί αδελφοί, που είναι ένα απο τα πρώτα της Παλαιάς Διαθήκης, αναφέρεται η ιστορία την οποία θυμίζει σήμερα ο Κύριος. όταν οι Εμβραίοι, παιγαίνοντας απο την Αίγυπτο στη γη της επαγγελίας, έφθασαν κοντά σε μιά χώρα που λέγονταν Εδώμ, λογοψύχησαν κι’ άρχισαν να βαρυγγομούν. Περπατούσαν στην έρημο πολλές ημέρες και δεν είχαν ψωμί και νερό. Θυμήθηκαν, λοιπόν, την αιγυπτιακή δουλεία και η θεώρησαν προτιμότερη απο τον θάνατο, που πίστευαν ότι θα τους έβρισκε στην έρημο.

H oλιγοπιστία τους, λοιπόν, αυτή τιμωρήθηκε παραδειγματικά. Δεν ήλθε ο θάνατος από τη νηστεία και την ξηρασία, όπως περίμεναν. Ήρθε με κάτι φαρμακερά φίδια, που δάγκωναν τους Εβραίους και πέθαιναν έτσι πολλοί.

Το πράγμα αυτό τους έφερε σε συναίσθηση. Τριγύρισαν, λοπόν, τον Μωυσή και του είπαν:

-Αμαρτήσαμε με το να πούμε πικρά λόγια εναντίον του Θεού κι’ εναντίον σου. Προσευχήσου, λοιπόν, στον Κύριο, κι’ ας μας γλυτώσει απο τα φίδια.

Ο Μωυσής, πράγματι, προσευχήθηκε. Κι’ ο Κύριος του απάντησε:

-Φτιάξε ένα φίδι και βάλε το πάνω σε ένα κοντάρι. όποιος δαγκώνεται απο το φίδι και στρέφει τα μάτια του στο ψεύτικο φίδι που θα φτιάξεις, αυτός δεν θα πεθάνει.

‘Εφτιαξε, λοιπόν, ο Μωυσής ένα φίδι απο χαλκό, το έστησε πάνω σε κοντάρι και συνέβαινε αυτό που είχε πει ο Θεός. Όποιος δαγκώνονταν και προσδοκούσε σε εκείνο το φίδι ζούσε.

Η Παλαιά Διαθήκη, αγαπητοί αδελφοί, είναι μιά μεγάλη προφητεία για το Χριστό. Τα γεγονότα, που ιστορούνται εκεί, έχουν ένα αλληγορικό νόημα, είναι σύμβολα που προσημαίνουν ότι επρόκειτο να γίνει στη Καινή Διαθήκη. Ένας απο αυτούς, λοιπόν, αλληγορικούς τύπους υπήρξε και το χάλινο φίδι που ύψωσε ο Μωυσής στη έρημο. Το φίδι εκείνο συμβόλιζε το Κύριο μας Ιησού Χρηστό, που υψώθηκε στο κοντάρι του Σταυρού κι’ όποιος τον ατενίζει με πίστει δεν πεθαίνει απο τις δαγκωματιές του λογικού φιδιού, που είναι ο διάβολος, αλλά ζεί.

Ο ίδιος ο Ιησούς ολοκάθαρα εξήγησε το αρχαίο εκείνο σύμβολο λέγοντας: «Και καθώς ο Μωυσής ύψωσε το φίδι στην έρημο, έτσι πρέπει να υψωθεί κι’ ο υιός του ανθρώπου, δηλαδή εγώ, ώστε ο καθένας που θα με πιστεύει να μη χάνεται, αλλά να έχει αιώνια ζωή».

Σαν έρημος είναι, αγαπητοί αδελφοί, η παρούσα ζωή, μέσα από αυτή θα οδηγηθούμε στη γη της επαγγελίας, τη βασιλεία του Θεού. Σ’ αυτή, λοιπόν, την έρημο μας βρίσκουν τα φίδια των παθών, που στάζουν από το στόμα τους τον θάνατο. Αν είχαμε μείνει μόνοι κανείς δεν γλίτωνε από αυτό τον θάνατο, γιατί κανείς δεν μένει απείραχτος από την αμαρτία. Να, όμως, που ο Θεός, ακριβώς γιατί μας θέλει και μας αγαπά και μας κρατά ανοιχτό τον παράδεισο δεν αφήνει απροστάτευτον κανένα από μας. Σηκώστε, μας λέει, τα μάτια σας και κοιτάξτε με πίστη τον εσταυρωμένο υιό μου. Αυτός, όπως στους Εβραίους το χάλκινο φίδι, θα σας σώσει από τον θάνατο, αρκεί να μην τον χάνετε από τα μάτια σας, αρκεί να έχετε στραμμένη τη καρδιά σας προς το μέρος του. Πιστέψετε στο Σταυρό και δεν θα πάθετε τίποτε.

Ο Σταυρός είναι το σημείο της απαλλαγής και της λυτρώσεως από την αιώνια καταδίκη και τον οριστικό θάνατο. Ο Σταυρός είναι η μυστηριώδης λαβίδα που περιέχει το αντίδοτο για όλα τα δηλητήρια του πονηρού. Είναι το φοβερό νυστέρι, που κόβει τους τένοντες του κακού και απονευρώνει την αμαρτία. Είναι το αγκίστρι που ανασύρει από τους βυθούς της απώλειας τις ψυχές και τις ανεβάζει στους ουρανούς. Είναι όλα αυτά, γιατί πάνω του βρίσκεται ο Σωτήρ μας, ο Υιός του Θεού που έγινε άνθρωπος για να μας σώσει.

Οι πατέρες της Εκκλησίας, αγαπητοί αδελφοί, διδάσκουν ότι η θεότητα έκρυψε τη δύναμη της στην ανθρώπινη σάρκα, ξεγέλασε έτσι τον Διάβολο με τη φαινομενική της αδυναμία και τον κατασπάραξε. Ο Διάβολος απατήθηκε με ευλογημένο κ’ υπέροχο τρόπο κι’ έτσι έπεσε και διέλυσε από εκεί που δεν το περίμενε. Τον νίκησε Χριστός, αφού ταπεινώθηκε προηγουμένως και σταυρώθηκε και τάφηκε σαν απλός θνητός.

Ποιος θα περίμενε ότι ένα άψυχο φίδι θα έσωζε τους Ισραηλίτες από τα δαγκώματα των φιδιών? Άλλο τόσο κι’ ο Διάβολος δεν περίμενε να σώζονται οι άνθρωποι από τον υιό του ανθρώπου που κρεμάστηκε άψυχος πάνω στο Ξύλο του Σταυρού και να βρουν οι άνθρωποι την αιώνια ζωή απ’ αυτόν που πέθανε πάνω στο Σταυρό.

Σε λίγες ημέρες, αγαπητοί αδελφοί, η Εκκλησία μας υψώνει τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου ενώπιόν μας. Και μας καλεί να ατενίσουμε σ’ αυτόν με πίστη, για να μη υποκύψουμε στις θανατηφόρες δαγκωματιές της αμαρτίας, αλλά να κερδίσουμε την αιώνια ζωή. Ας μη μείνει, λοιπόν, κανείς μας χωρίς αυτό το σωτήριο ατένισμα.      

Πηγή: Στα Ίχνη του Αρχιποίμενος, Εκδόσεις: Παρρησία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο