Παιδαγωγία

Παιδαγωγία

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα θέμα διάρκειας! Είναι ένα έργο που απαιτεί την συμμετοχή και των δύο γονέων και την συνεργασία τους. Αυτοί είναι οι πρώτοι παιδαγωγοί του νέου ανθρώπου, αυτοί θέτουν τα θεμέλια για το μέλλον του και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Οι γονείς σαν χτίστες, που θέλουμε να υψώσουμε ένα νέο οικοδόμημα, το παιδί μας, θα φροντίσουμε να βάλουμε γερά θεμέλια κι αυτό επιτυγχάνεται από την παιδική ηλικία. Πρέπει από νωρίς να εφαρμόσουμε σωστές παιδαγωγικές μεθόδους και να προσπαθούμε εμείς οι ίδιοι να λειτουργούμε ως θετικά πρότυπα. Ποτέ δεν θα κάναμε συνειδητά κάτι κακό για τα παιδιά μας. Όμως συχνά φερόμαστε απρόσεκτα και έτσι δεν είμαστε υποδειγματικοί. Άς μην ξεχνάμε ότι κυρίως διδάσκουμε με το παράδειγμά μας και ότι αυτά πού διδάσκουμε θα πρέπει να εναρμονίζονται με αυτά που εφαρμόζουμε.

Λέει ο ιερός Χρυσόστομος: «Δεν παύω Να σάς παροτρύνω και να σας παρακαλώ και να σας εξορκίζω: προ παντός άλλου, αναθρέψατε με τον κατάλληλο τρόπο τα παιδιά σας». Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος τρόπος; Ο χρυσορρήμων Άγιος θέτει τις βάσεις και μας διδάσκει πώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοηθεί ανεξάρτητα από την θεία του προέλευση. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι σκοπός της αγωγής είναι να διαμορφώσουμε τον κάθε άνθρωπο σε εικόνα του Θεού που θα οδηγηθεί στο καθ’ ομοίωσιν. Έχοντας αυτό κατά νου, και η αγωγή που θα ακολουθήσουμε, θα είναι η κατάλληλη.

Άς μην περιοριζόμαστε μόνο στα εφήμερα. Το ενδιαφέρον μας ας μην είναι στραμμένο μόνο στα γράμματα και σε κάθε τι υλικό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκοπός μας είναι να διαπλάσσουμε ανθρώπους πού θα στοχεύουν στα υψηλά, στα πνευματικά, στα ουράνια. Έτσι να διδάσκουμε τα παιδιά μας, ώστε να αντιλαμβάνονται πώς απώτερος σκοπός της ζωής είναι η τελείωση και η αγιότητα.

Όσα λοιπόν κι αν μάθουμε για παλαιές και νεώτερες παιδαγωγικές μεθόδους, ας μην λησμονούμε το βασικότερο: σωστή αγωγή σημαίνει χριστιανική διαπαιδαγώγηση. Η «καλή ανατροφή» που θα δώσουμε στα παιδιά μας, να μην περιορίζεται στα κατά κόσμον προσόντα, στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους μέσα στην κοινωνία. Οι προσπάθειές μας να στοχεύουν στην διαμόρφωση μιας προσωπικότητας σύμφωνα με τις ορθόδοξες χριστιανικές επιταγές. Σίγουρα το θέμα είναι μεγάλο και δύσκολο. 

Σίγουρα απαιτεί κόπο, προσπάθεια και αγώνα. Μόνο έτσι όμως θα νιώσουμε κάποια μέρα ότι προσφέραμε κάτι ουσιαστικό στα παιδιά μας, και δεν τα αφήσαμε να μεγαλώνουν μόνα τους, σαν αγριόχορτα στην άκρη τού δρόμου. Η προσεκτική κι επιμελημένη αγωγή θα είναι η καλύτερη καλλιέργεια που μπορούμε να προσφέρουμε στα άνθη του σπιτιού, τα παιδιά μας! 

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Οκτώβριος 2017.

Μετάβαση στο περιεχόμενο