Εξετάσεις

Εξετάσεις

Εξεταστική περίοδος για όλοι μας κινούμαστε σ’ αυτόν τον ρυθμό. Γονείς και μαθητές θα δώσουμε ο καθένας τις δικές του εξετάσεις!

Πολύ βασικό είναι πρωτίστως να κατανοήσουμε πώς τις σχολικές εξετάσεις τις δίνει το παιδί μας κι όχι εμείς. Μέσα από την ζητούμενη επιτυχία του να μην βλέπουμε την πραγμάτωση των δικών μας ανεκπλήρωτων ονείρων. Aς είμαστε δίπλα του στηρίζοντας τις δικές του επιλογές και επιθυμίες.

Θα πρέπει γενικά να φροντίσουμε το περιβάλλον γύρω του να του παρέχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι συγκεντρωμένο στον στόχο του. Να νιώθει πώς έχει την στήριξή μας και την κατανόησή μας, ιδίως αυτό το διάστημα που όλα γύρω του νιώθει να το πιέζουν. Άς μην είμαστε κι εμείς ένα επιπλέον φορτίο για το παιδί μας, μεταφέροντάς του συνεχώς το άγχος μας.

Και κυρίως αυτό το διάστημα των εξετάσεων πρέπει να προσέξουμε τις υπερβολές σε όλους τους τομείς. Ήταν ξεκούραστη, στην διατροφή, στις συναναστροφές.

Ο ύπνος είναι βασικό κομμάτι στην καθημερινότητά μας και καλό είναι να μην αλλάζει κατά την περίοδο των εξετάσεων. Η όποια αλλαγή καταπονεί τον οργανισμό και η διαύγεια του μυαλού επηρεάζεται. Ο επαρκής ύπνος θα τό βοηθήσει να ηρεμήσει κι από το έντονο άγχος πού συνοδεύει κάθε εξεταζόμενο.

Επίσης, ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό της διατροφής. Ας φροντίζουμε να μην παραλείπει κανένα γεύμα, και κυρίως το πρωινό, που δίνει ενέργεια στον οργανισμό, για να μπορέσει να ξεκινήσει την ημέρα του δυναμικά. Πολλά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει για να κρατάει πάντα τον οργανισμό του σε εγρήγορση. Και να μην ξεχνάμε την ενυδάτωση, που είναι απαραίτητη. Το νερό βοηθά καθοριστικά στην διαύγεια και την ευεξία, καθώς και στην ομαλή ψυχοσωματική κατάσταση.

Ας συμβουλέψουμε το παιδί μας να βάλει σωστές προτεραιότητες στην τελική επανάληψη, ξεκινώντας από τα σημαντικά και εστιάζοντας στις σημειώσεις που έχει ετοιμάσει στην διάρκεια του έτους. Καί φυσικά να μην προσπαθεί να βγάλει το τελευταίο βράδυ όλη την ύλη. Είναι σημαντικό να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει, για να μπορέσει να αποδώσει την επόμενη μέρα.

Τό σημαντικότερο όμως που έχουμε να κάνουμε είναι να θυμίσουμε στο παιδί μας την Αγάπη μας γι’ αυτό, όπως και την Αγάπη του Θεού! Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων, εμείς θα είμαστε δίπλα του.
 

Και κυρίως, δίπλα του θα είναι πάντα ο Θεός της αγάπης, ο Θεός που νοιάζεται και φροντίζει για τα παιδιά Του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Σ’ Αυτόν να καταφεύγουμε, Σ’ Αυτόν να ελπίζουμε, από Αυτόν να ζητούμε την φώτιση και την ενίσχυση!

Καλή επιτυχία!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Ιούνιος 2018.

Μετάβαση στο περιεχόμενο