Έχει για όλους

Έχει για όλους

Περίμενα έξω από τον ναό της ενορίας μου, που πανηγύριζε, μαζί με κάποια συμφοιτήτριά μου, για την βραδινή ακολουθία του Εσπερινού. Πολύς κόσμος ήρθε να προσκυνήσει στον ναό. Δεν έλειψαν όμως και οι άνθρωποι που ζητούσαν ελεημοσύνη από τους προσκυνητές ή τους περαστικούς. Περιμέναμε λίγο πιο μακριά, μέχρι να μαζευτεί η μικρή μας παρέα.

Ξαφνικά αντιλήφτηκα πώς ένα φτωχό γεροντάκι, που γυρνούσε στον προαύλιο χώρο του ναού, ερχόταν προς το μέρος μας. Ανασκουμπωθήκαμε! Σκεφτήκαμε πώς πλησιάζει για να ζητήσει ελεημοσύνη! Είχε γκρίζα μαλλιά και μακριά γένια. Φορούσε μαύρο παλτό και μαύρο σκουφάκι. Ήρθε και μας μίλησε, μας έδειξε ένα μεγάλο κομποσκοίνι που έβγαλε από την τσέπη του!

Στα λίγα λεπτά που ήρθε κοντά μας, γνωρίσαμε έναν άνθρωπο με αγαθή καρδιά! Ήταν φτωχός κι όμως ευχαριστούσε ασταμάτητα τον Θεό για τον επιούσιο, που έβρισκε στο συσσίτιο της ενορίας. Είχε να φάει κρέας πολλά χρόνια, αλλά δεν γόγγυζε γι’ αυτό. ‘Αρκετό καιρό είχε να εξασφαλίσει όλες του τις ανάγκες, όμως ήταν ευγνώμων στην Παναγία, που δεν τον εγκατέλειψε. Το πιο παράξενο ήταν πώς, ενώ δεν ήταν περιποιημένος και είχε φθαρμένα, ταλαιπωρημένα ρούχα, ευωδίαζε λιβάνι!

Έφυγε πολύ γρήγορα, χωρίς να ζητήσει τίποτα! Μόνο λίγα λεπτά από τον χρόνο μας Ήρθε μόνο για να μας μιλήσει! Να μάς πει τον αγώνα του! Την δύσκολα, μα και απλή καθημερινή ζωή του. Και μάς έδωσε την δυνατότητα να σκεφτούμε ότι εμείς έχουμε καθημερινά πολύ περισσότερα στην διάθεσή μας. Τακτοποιούμε όλες μας τις υλικές ανάγκες. Πόσο ευγνώμονες είμαστε τελικά απέναντι στον Θεό; Καλύτερα να ευωδιάζει η ψυχή μας, παρά τα ρούχα μας!

Η πίστη αυτοί του άνθρωπου με άφησε σκεφτική. Μέσα στον ναό αναρωτήθηκα πώς θα ήταν αν συναντούσα τον γέρο-Συμεών. Αυτόν τον άγιο άνθρωπο, που ήταν πάντα μέσα στον ναό! Και για το μόνο που ζούσε και περίμενε ήταν η στιγμή που θα έβλεπε τον Χριστό! Δεν ήθελε τίποτα άλλο!

Η συνάντηση αυτή μου έδειξε πώς πρέπει να τα αφήνουμε όλα στα χέρια του Θεού! Να Τον ευχαριστούμε για τα λίγα και τα απλά! Όταν είμαστε κοντά Του, είμαστε αυτάρκεις! Να μην σταματάμε να προσευχόμαστε και Εκείνος… έχει για όλους!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Φεβρουάριος 2019.

Μετάβαση στο περιεχόμενο