Ένα Διαφορετικό Καλοκαίρι

Ένα Διαφορετικό Καλοκαίρι

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας, εξαιτίας της απροσδόκητης αυτής πανδημίας του Κορωνοϊού, η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει σε πολλά επίπεδα. Ενώ μπαίνουμε λοιπόν στο καλοκαίρι, σε μια περίοδο χαλάρωσης και διακοπών, αίσθηση φέτος δεν είναι η ίδια.

Τέτοιες μέρες, άλλες χρονιές ψάχναμε τον κατάλληλο τουριστικό προορισμό, όπου θα περνούσαμε μερικές ημέρες ξεγνοιασιάς, θα χαιρόμασταν την θάλασσα, τον ήλιο, την φύση γενικότερα. Θα κάναμε τις βόλτες μας στην τοπική αγορά, θα απολαμβάναμε την τοπική κουζίνα, μιας που σίγουρα θα επισκεπτόμασταν μερικά παραδοσιακά ταβερνάκια ή και άλλα πιο μοντέρνα εστιατόρια, θα χαιρόμασταν την παρέα των φίλων μας κ.λπ.

Φέτος, όλα αυτά φαντάζουν απόμακρα. Τα μέτρα, τα όποια πρέπει να τηρούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία, δεν συνάδουν καθόλου με τις μέχρι τώρα συνήθειές μας. Αυτό μας κάνει εύλογα να αναρωτιόμαστε: “Πώς θα μπορούσαμε να χαρούμε τις διακοπές μας σε μια τόσο διαφορετική πραγματικότητα;”.

Πολλοί είναι διατακτικοί στο να πραγματοποιήσουν τελικά ένα ταξίδι, έστω και για λίγες μέρες, και προσπαθούν να δεχτούν το γεγονός πως θα πρέπει το φετινό καλοκαίρι να το περάσουν στο σπίτι. Αυτό βέβαια τις περισσότερες φορές επηρεάζει και την ψυχολογία. Στο τέλος-τέλος δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς πώς θα χάσεις αυτές τις λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης που δικαιούσαι τον χρόνο.

Όμως, αν προσπαθήσουμε να δούμε όλη αυτή την κατάσταση από μια άλλη οπτική, ίσως συνειδητοποιήσουμε κάτι που, μέχρι πριν, δεν ήταν τόσο εμφανές. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι στηρίζουμε την ευτυχία μας και την καλή μας ψυχολογία σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι και αυτοί που προαναφέραμε. Έτσι, όταν για κάποιο λόγο εκλείψουν, πιστεύουμε πως δεν μπορούμε πλέον να νιώθουμε χαρούμενοι και μας καταβάλλουν ένα σωρό άσχημα συναισθήματα.

Άραγε πως θα νιώθαμε αν είχαμε φροντίσει να φέρουμε το καλοκαίρι μέσα στις καρδιές μας; Αν είχαμε καταφέρει να ζούμε καθημερινά την χαρά μέσα μας, ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν έρχονται έτσι όπως σχεδιάζαμε;

Μα, θα αναρωτηθεί κανείς… “Γίνεται κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί;”, “Υπάρχει όντως αυτοί του είδους η χαρά, που διαρκεί για πάντα και μας κάνει να αισθανόμαστε μέσα μας ένα αιώνιο καλοκαίρι;”.

Η απάντηση είναι: Ναι, υπάρχει! Ή χαρά αυτή είναι η χαρά που μας δίνει η σχέση μας με τον Χριστό. Μια σχέση που, όσο δυναμώνει, τόσο γεμίζει το είναι μας με όμορφα και ξεχωριστά συναισθήματα. Γι’ αυτό, αν δεν έχουμε επενδύσει ακόμα χρόνο για να αναπτύξουμε αυτοί του είδους την σχέση, ας το κάνουμε
από σήμερα!

Και τότε, ένα διαφορετικό καλοκαίρι μας περιμένει να το απολαύουμε!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Ιούνιος 2020.

Μετάβαση στο περιεχόμενο