Έλευθερος Χρόνος: τον Σκοτώνω ή τον Αξιοποιώ;

Έλευθερος Χρόνος: τον Σκοτώνω ή τον Αξιοποιώ;

Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε πιάσει τον εαυτό μας, ένα σαββατιάτικο πρωινό, να βουλιάζει μέσα στον άνετο καναπέ του σαλονιού μας; Είναι ίσως η μόνη μέρα που μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τύψεις και πίεση. Ούτε Σχολή, ούτε δουλειά, ούτε κάποια άλλη υποχρέωση μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Έτσι, έχουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση.

Βρίσκουμε την θέση που μας βολεύει στον καναπέ, παίρνουμε το τηλεκοντρόλ στο χέρι και ξεκινάμε το ζάπινγκ. Τα κανάλια μπόλικα και οι εκπομπές διαδέχονται η μία την άλλη. Ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να ξεβολευτούμε βέβαια, μιας που η πείνα μας χτυπάει την πόρτα. Αλλά σε λίγο επιστρέφουμε δριμύτεροι στην θέση μας.

και κάπως έτσι οι ώρες περνούν και την μέρα διαδέχεται η νύχτα.

«Τι έγινε; Νύχτωσε κιόλας; Καλά πως πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα; Χαμπάρι δεν πήρα…Μα πώς;;; Δεν πρόλαβα να χαρώ το Σάββατό μου…Ορίστε, τίποτα δεν έκανα».

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Δεν προλαβαίνουμε; Η μήπως σπαταλάμε και τον λίγο έστω ελεύθερο χρόνο, που έχουμε, άσκοπα και με τρόπο καθόλου ωφέλιμο; Τι μπορεί, ας πούμε, να μας προσδώσει η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων; Στην ουσία, τίποτε!

Ας δούμε λοιπόν κάποιες εναλλακτικές, που ίσως μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον όποιο επιλέγουμε να ξεκουραστούμε. Πριν όμως τις παραθέσουμε, καλό είναι να τονίσουμε πως…όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αν θέλουμε όντως κανένα λεπτό να μην πάει χαμένο, πρέπει να προγραμματίζουμε ακόμα και τον ελεύθερο χρόνο μας. Δηλαδή, να βάζουμε στην σειρά τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και να τους δίνουμε το κατάλληλο περιθώριο χρόνου. Ξεκινάμε λοιπόν:

  • Σύντομη βόλτα: Συνδυάζει την άσκηση με την αλλαγή παραστάσεων. Έχει επομένως και σωματικά και ψυχικά οφέλη.
  • Η Ενασχόληση με κάποιο χόμπι: Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Ζωγραφική, Μουσική, Χειροτεχνία, Λογοτεχνία. Παράγεις έργο και ταυτόχρονα αποβάλλεις το άγχος και την πίεση της εβδομάδας, καθώς ασχολείσαι με κάτι που σε γεμίζει.
  • Ο Παρέα με φίλους: Συζητάς, κάνεις διάφορες δραστηριότητες, παίζεις ομαδικά παιχνίδια, κοινωνικοποιείσαι.
  • Ο Ύπνος: Όσο κι αν μοιάζει με σπατάλη χρόνου, όταν γίνεται σε λογικά πλαίσια, μας βοηθάει να ξεκουράσουμε τον οργανισμό μας ουσιαστικά, να ηρεμήσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, για να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα πράγματα που μέχρι τώρα αναφέραμε!
Αυτό το Σάββατο λοιπόν ας κλείσουμε την τηλεόραση, ας αφήσουμε στην άκρη το κινητό και ας περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας όσο πιο δημιουργικά γίνεται.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Νοέμβριος 2019.

Μετάβαση στο περιεχόμενο